Фондация на умните и красивите удря бизнеса

План предвижда сриване на цели отрасли и дестабилизиране на изборите

Фондация на умните и красивите удря бизнеса | StandartNews.com

Удар по бизнеса готви рекламиращата се като борец срещу злоупотребите с власт  Фондация "Антикорупционен фонд". Под героичния претекс "разследване" тя подготвя своеобразно преразпределение на основните компании по браншове. Сигнали за това, че с компромати се отваря пътят на нови играчи в различни сектори, вече са подадени в ДАНС, твърдят осведомени.

 

В службите има данни, че фондацията създава стройна организация как да атакува дадено бизнесначинание, за да постави предприемача му на колене и да го принуди да се откаже. А на негово място да влезе поръчителят на атаката. Говори се, че цената на мръсната услуга започва от 50 000 лв. и може да достигне до много по-голяма сума, но контретни доказателства липсват.

 

Фондацията подготвяла удари по няколко сектора, които ще се активизират в следващите месеци. На прицела на АКФ са няколко стратегически бранша. Първи на мушката били компании в енергетиката, след това идвал редът на строителството. Третият набелязан бранш бил земеделието - сектор, който и без това стана уязвим след африканската чума по свинете. Според сигналите обект на атаките били производства, в които все още има средства. Планът предвиждал до месец - два няколко отрасъла да бъдат поставени на колене като атаките се завъртят в навечерието на изборите, за да се получи допълнителна дестабилизация.

 

Твърди се, че схемата е проста: появява се силно заинтересован човек, който плаща, за да вземе готов и развит бизнес. Всичко започва от сигнали до институциите. В даден момент   се включват и медии. Целта е да се вдигне достатъчно шум, да започнат ревизии, проверки, разпити и т.н., докато собственикът да бъде изтощен да доказва, че бизнесът му е законен и чист. И не се откаже от него. Също, както действа ТАД груп. Според разкритията на прокуратурата за компанията, хакнала НАП, ТАД груп първо създавала проблеми на компаниите, след което се явявала като спасител, който ги решава срещу заплащане.

 

Какво представлява Фондация "Антикорупционен форум" и доколко независима организация е тя? На сайта й е обявен един партньор - Фондация "Америка за България". За него се казва:  "Подкрепата за Фондация "Антикорупционен фонд" е осигурена от Фондация "Америка за България". Уточнява се обаче, че изявленията и мненията, изразени на сайта не отразяват непременно вижданията на "Америка за България" или нейните партньори.

 

Преди две години в. "Труд" разкри, че "Америка за България" е дава 902 960 лв. за старта на “Антикорупционен фонд” с лагородния мотив да подпомогне “гражданското общество и демократичните институции” у нас. Това е станало броени дни след регистрацията на НПО-то на 3 ноември 2016 г. В момента то приема дарения, но не е много ясно кой, как и колко дава.

 

Най-любопитни са лицата на "Антикокорупционен фонд". Директор е журналистът Бойко Станкушев, председател на Управителния съвет е Филип Гунев, зам.-министър на вътрешните работи в две служебни правителства, както и във втория кабинет на Борисов. Член на УС пък е икономистът Илиян Василев, който бе огласен преди време като агент Сашо, донасял за Първо главно управление на Държавна сигурност. До тях изпъкват журналистите от "Капитал" Росен Босев - зет на Румяна Бъчварова и Николай Стайков.

 

"Визитна картичка" на всеки от тях е позицията им срещу главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев, кандидат за следващ обвинител № 1, шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.  

 

В медиите вече излезе информация, че "Антикорупционен форум" действа твърде избирателно по сигналите, които получава. Преди месеци друга гражданска организация се обърнала за помощ към АКФ при проверка на сигнал за злоупотреби в голяма община, но не получила никакъв отговор.

 

Възникват два въпроса. Първият е свързан с Филип Гунев - как използва огромната информация, която има като човек, който години наред е бил в системата на МВР. Вторият е принципен - чии интереси обслужва поредното НПО с гръмко название в армията от "граждански сдружения" на умните и красивите: на хората, за които твърди, че защитава правата им или на приятелския кръг около Иво Прокопиев, Христо Иванов и Радан Кънев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай