Фондация "ГРИЖА" с кампания: Безплатно ин витро за 4 двойки

В пандемията много българи отложиха най-важната си цел - да имат рожба, затова им помагаме, казва Анюта Асенова, председател на УС на фондация „ГРИЖА“

Фондация "ГРИЖА" с кампания: Безплатно ин витро за 4 двойки | StandartNews.com

В пандемията много българи отложиха най-важната си цел - да имат рожба, затова им помагаме, казва Анюта Асенова, председател на УС на фондация „ГРИЖА“

Във времена, наситени със здравни, социални, икономически и дори идейни и културни кризи, историята, а и съвремието ни доказват за пореден път, че човешкият дух е склонен да се мобилизира от предизвикателствата и да предприеме инициативи в полза на другите. Плодове, които да подсилят волята, вярата и надеждата на хората за един по-добър живот. Филантропията, носеща значението на любов към човека, към човечеството е един вид еманация на тази духовна реакция. Природното бедствие като ураган или земетресение биха родили сплотеност и взаимопомощ. Здравните кризи биха довели до откриването на алтернативни методи на лечение.

Изпитанията обединяват хората около истини и добродетели и допринасят за облекчаване на обезсърчаващите обстоятелства. Тежките кризи на съвремието ни показват недвусмислено, че филантропските институции и фондации за отпускане на безвъзмездни средства намират своето неизменно място в обществения живот и добруването на съвременния човек. Тази философия изповядва г-жа Анюта Асенова, председател на управителния съвет на фондация „ГРИЖА“. Неправителствената организация започна нова кампания в помощ на мерките за справяне с най-тежката криза в България демографската. 

Кампанията "С грижа за българското семейство" е в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Напълно безплатно 4 двойки ще имат възможността да получат ин витро процедура от 4 клиники в България, които подкрепят каузата на фондация "ГРИЖА".

"Стандарт" потърси Анюта Асенова, за да проведе с нея разговор за благотворителността, отговорността и подпомагането на хората с репродуктивни проблеми. 

Фондация "ГРИЖА" е благотворителна организация с нестопанска цел, основана от група социално ангажирани дами с утвърден имидж. Мисията им е насочена към по-здраво население, подкрепено от висококачествени и иновативни здравни грижи и осигуряване на възможността за равноправен и справедлив достъп до тях. Фондацията е фокусирала вниманието си към осигуряването на по-сигурно и по-спокойно бъдеще за семействата в България.

- Г-жо Асенова, разкажете ни нещо повече за фондацията, която представлявате?

- Фондация „ГРИЖА“ е благотворителна организация с нестопанска цел. Задачите, които си поставяме са по-здраво население, подкрепено от висококачествени и иновативни здравни грижи и осигуряване на възможността за равноправен и справедлив достъп до тях. Вярваме че нашата дейност ще доведе до подобряване на здравната система и осигуряване на повече устойчивост в здравеопазването. 

- Към кои групи от хора ще бъде насочено Вашето внимание?

- Благотворителната дейност на фондация „ГРИЖА“ ще обхваща спектър, включващ -хора, работещи на първа линия, български семейства, нуждаещите се от репродуктивна асистенция, както и тежко болни, които нямат финансовата възможност да преодолеят здравословния си проблем.

- Защо решихте да се занимавате с благотворителна дейност? Какво е да съчетаете кариера и благотворителност, да се научите да набирате средства за тези, които ги нямат, а имат не по-малко нужди и грижи от тези, които ги имат?

- Под кариерата обикновено се подразбира амбиция, натрупване, насоченост към собствените потребности, а благотворителността, напротив е отдаване, емпатия, насоченост към другостта заради самата нея, това е разширяване на сферата на любов. Две сфери, които са взаимосвързани и неразделни. Показателен е примерът с живота на световноизвестния писател граф Лев Николаевич Толстой. Успехите и материалното в света не са зло сами по себе си – зависи хората, които ги имат, за какво ще ги използват. 

Според мен, словосъчетанието „събиране на пари“ не е подходящо, важно е да се отвори сърцето на човека и след което той сам да прецени как и по какъв начин да помогне. Убедена съм, че всеки от нас носи духовни дарове и ценности в себе си, но следва да се пробудят. Веднъж пробудени, човек сам ще осъзнае естествеността на чувството на общност. Ще осъзнае, че добруването на едного, зависи от добруването на всички. 

- Какво е първото нещо, с което ще започнете като дейност?

- Пандемията от коронавирус засегна плановете на стотици български семейства свързани с лечението на инфертилитет и асистираната репродукция. Много двойки през последната година трябваше да отложат един от най-важните си проекти, а именно справянето с репродуктивната си ситуация и създаването на нов живот. И всеки един мъж и жена, които са в тази ситуация познават много добре психологическите, емоционални, финансови и други аспекти по пътя към сбъдването на тази мечта. 

И тук веднага възниква въпроса: Ще се справят ли емоционално и финансово една част от семействата с репродуктивни проблеми да извървят пътя за постигане на тяхната мечта? 

Именно следвайки своята увереност в доброто решихме да се обърнем към големите инвитро клиники в България с призив да се включат в инициативата на нашата фондация като дарят по една безплатна инвитро процедура на двойка с репродуктивни проблеми. 

Защото смятаме, че няма малки дарения. Малкото за един може да се окаже всичко за друг. 

- Къде могат хората, за които е предназначена Вашата акция, да намерят повече информация?

- Повече информация за кампанията на фондация "ГРИЖА" ще намерите на официален уеб сайт - www.griza.bg - както и на официалната Фейсбук страница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай