Четвъртък,

Фандъкова в безизходица, ще спира ли метрото в София

От: Редакция -
7146
Фандъкова в безизходица, ще спира ли метрото в София
A
A
A

Метрото и електротранспортът в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този месец. Причината е ограничения в плащанията по Закона за публичните финанси заради липсата на държавен бюджет.

За това алармира кметът на столицата Йорданка Фандъкова на среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на КТ „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис.

„Столичната община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но заради ограничението да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи“, обясни Йорданка Фандъкова.

По предложение на двата синдиката ще бъде поискано от Министерство нафинансите да изпрати спешни указания към общините за начина на разплащане до приемането на държавен бюджет и респективно бюджети на общините.

„Средствата, които миналата година са превеждани за транспорт, сега на фона на растящите цени на електричеството, са напълно недостатъчни за плащането на декемврийските сметки, които излизат през януари. Освен това за януари все още няма преведени компенсации“, поясни Фандъкова.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички