Фандъкова заключи: Трябва да помогнем на Перник!

Не става дума за промишлени количества вода, заяви Фандъкова

Фандъкова заключи: Трябва да помогнем на Перник! | StandartNews.com

Столицата има възможност и трябва задължително да помогне на бедстващи хора на 30-40 километра от нас. Към този момент имаме техническа, капацитетна възможност и сме длъжни да помогнем. В същото време задаваме въпроси и искаме гаранции, заяви пред Нова телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова.

Днес Общинският съвет ще h.diwld доклада, с който СОС да даде право по водопровода на София да премине вода до 300 литра в секунда количество, което да захрани бъдещата връзка с новия водопровод за Перник. Не става дума за промишлени количества вода, заяви Фандъкова.

Капацитетът на този водопровод е 1700 литра в секунда. В момента се подават 1000 литра в секунда, а с подаваната вода за Перник ще се подават 1300 литра в секунда. Направени са необходимите тестове, посочи тя.

Във водопреносната и водопроводната мрежа на София нивата се следят в реално време. Във всеки един момент знаем какви количества вода има в системата на София, къде се налага пренасочване. В язовир Искър има нужните количества вода за София за години напред, категорична е Фандъкова.

Държавата трябва да гарантира, че още тази година ще започне ремонт на стената на язовир Бели Искър. Не съм експерт, но е ясно, че не трябва да се източва язовирът заради този ремонт. А освен това състоянието му да се следи във всеки един момент и ако е застрашен водният баланс на София, да има спирателен режим, подчерта кметът на София.

За София няма опасност да остане без вода. В язовирите „Искър” и „Бели Искър” има вода за столицата за години напред, каза Фандъкова.

„Посетихме пречиствателната станция в Бистрица, всички видяха, че нивата на язовирите се следят в реално време. Във всеки момент знаем какви количества вода има в системата на София. Нужните количества вода за София в язовирите „Искър” и „Бели Искър” има за години напред”, заяви столичният кмет.

„Въпросът е какво е техническото състояние на мрежата. Рилският водопровод е стар, един участък от него е рехабилитиран, когато станах кмет. И в момента стават 2-3 аварии годишно, по информация на „Софийска вода”, уточни столичния кмет и пак подчерта, че за София няма опасност да остане без вода.

Тя обясни, че е поставила ясно условията, при които да се разгледа въпросът водата за Перник да минава през системата на София.

„Първото условие беше да се гарантират количествата вода за София. Затова решението е да се подават допълнителни количества вода от водосбора, от деривациите, които захранват язовир „Белмекен” към язовир „Бели Искър”. Това е решено, имаме официално писмо от екоминистерството, че такива количества ще бъдат осигурявани”, каза Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай