Фалити заради цената на млякото. Земеделският министър запретва ръкави

Как става така че от фермата до магазина литър мляко скача от 60 ст. на 3,60 лева?

Фалити заради цената на млякото. Земеделският министър запретва ръкави | StandartNews.com

Фалити заради цената на млякото. Алармата удари Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите

Как става така че от фермата до магазина литър мляко скача от 60 ст. на 3,60 лева?

"Този въпрос, който ми задават, поне 5 пъти беше задаван на бившия министър на икономиката и той не можа да отговори", каза Михайлов пред БНР и иронично допълни, че все пак изкупната цена на млякото е успяла да надвиши цената на водата.

Започват проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините назад по веригата търговец-преработвател-производител, обяви земеделският министър Кирил Вътев. Причината е в необосновано високите крайни цени, на които се предлагат на потребителите основни хранителни продукти, съобщава БНР.

Млекопроизводители сигнализират, че в търговската мрежа цената на млякото, например, е 6 пъти по-висока от изкупната цена  и все повече фермери фалират.

"Днес бях много щастлив. Влязох в един магазин и видях, че 1 литър минерална вода е вече 58 ст. и е по-малка от цената на млякото", каза Михайлов.

Извън шегата фактите са неприятни - фермите фалират една по една и хората се отказват от животновъдството.

"Аз не мога да кажа колко са за цялата страна, но поне аз знам за десетина ферми и то ферми с по 70-80-90 крави. Последната беше с фотоволтаици на покрива, млад човек – 40-годишен, преди 3-4 дни ги продаде всичките крави", посочи като пример Михайлов.

И животновъдите чакат  адекватна реакция от държавата, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай