Facebook нарочно тествал потребителите си

Facebook нарочно тествал потребителите си | StandartNews.com

Facebook умишлено спирал приложението си към Android на някои от своите клиенти, за да провери тяхната всеотдайност към социалната мрежа. Експериментът се провеждал в продължение на няколко седмици, пише The Telegraph.

Смята се, че  тестването е било част от плана за извънредни ситуации при затруднения с Google Play Store преди години.

В програмния код била добавена функция, която за часове имитирала блокиране на приложението. Целта била да се провери дали потребителят окончателно ще изостави социалната мрежа или ще премине към по-малко функционалния мобилен сайт на Facebook.

Според представител на компанията, експериментът е бил „изключително ценен" за нея. Не е известно колко от нищо не подозиращите потребители са го оценили по същия начин, при положение, че именно с помощта на мобилните приложения на Facebook, той е все по-предпочитано средство за комуникация – в това число и между георграфски отдалечени хора, които не бива могли да си позволят солените такси за роуминг.

Това е пореден случай, в който социалната мрежа експериментира върху регистриралите се в нея. Преди време FB влезе в обяснителен режим, след като се разбра, че чрез алгоритми за подбор на съдържанието на някои потребители са показвани конкретен вид публикации с цел да се провери как това влияе на емоциите им.

В Индия проектът internet.org, който гарантира безплатен достъп до Facebook и няколко други сайта, пък стана обект на критики, тъй като в крайна сметка „затваря" най-бедните потребители в такъв Интернет, какъвто Марк Зукърбърг е решил да им даде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай