Евросъюзът като орел, рак и щука

Евросъюзът като  орел, рак и щука | StandartNews.com

В навечерието на присъединяването на България и Румъния към ЕС на улицата беше популярен един виц: "С влизането на българите започва разпада на съюза". Като се абстрахираме от едно или друго политическо късогледство и популистко мислене, очевидно не стана така. Въпреки че е под въпрос доколко сме достойни в някои отношения, вече 8 години сме вътре. Даже и не след много България ще поеме председателството на съюза.

На кой съюз обаче? Не и на този, към който се стремеше. Тя, както и някои наскоро присъединили се като Хърватия, например. Не и към този, към който бавно кретат Македония и Сърбия, например. Не е този съюз, чиито основи бяха положени през 1951 г. върху руините от Втората световна война, потоците от бежанци и разселени хора и с претенциите да е "проект за мир и никога повече войни". Войни имаше и има, било то студена война, която половин век разделяше Стария континент с желязна завеса и Берлинска стена, било то днешната криза в Украйна. Дамите и господата в Брюксел и в други европейски столици обаче бяха заети през първото десетилетие на XXI век да се надприказват за "Европа на две скорости" или за това как "новите" от Източна Европа ще им изядат хляба, защото ще се втурнат да търсят работа на Запад. Първо -

те отдавна бяха там, въпреки че официално нямаха право

После, след присъединяването и последвалото отпадане на мораториума западноевропейците пак не останаха без работа, още повече че и те отдавна предпочитаха "втора ръка" европейци и азиатци за мръсната работа. Както и за някои други професии. В метрото във Виена още през 2002 г. обстановката беше мултикултурна. А един боклукчия в центъра на австрийската столица неизбежно привличаше вниманието с няколко грама злато по врата и ръцете си. Оказа се от Босна и Херцеговина. И когато се заговорихме, "кореняци" австрийци му правеха забележки да се захваща за работа.
Като стана дума за Австрия, родината на Моцарт има опит с бежанците - достатъчно голям поток имаше след рухването на комунизма. И бежански лагери и прочие. Надали австрийците са забравили. А сега тези спомени им се връщат със страшна сила на фона на десетките хиляди бегълци - икономически имигранти, бежанци и търсещи убежище, които навлизат всеки ден през границата с Унгария, а вече и през Словения. Виена отначало, подобно на Германия, демонстрираше съчувствие и идва ли не насърчаваше мигрантите да дойдат, за да се погрижи за тях. И какво се оказа обаче? Че няма и месец след тази покана Австрия въведе граничен контрол, също както постъпи и Германия. А австрийската външна министърка Йохана Микъл-Лайтнер директно заяви, че

не изпитва съчувствие към бежанци, които не са потърсили убежище на Балканите

Сякаш трябва да бъдат обвинявани тези хора, че предпочитат по-богатия Запад пред по-бедния и несигурен Изток. Където впрочем сме и ние, българите. Що се отнася до Балканите - и там спомените за бежанци са пресни от войните в бивша Югославия, които не бяха чак толкова отдавна. Това донякъде може да обясни поведението и на Сърбия, и на Хърватия, и на Словения, които въпреки че първата иска, а другите две са в ЕС, все пак реши да пропуска къде по-лесно, къде по-трудно мигрантите по пътя им на Запад. Сърбия не вдигаше много шум, за разлика от Хърватия, чийто премиер Зоран Миланович не се поколеба да заяви, че г-жа Меркел е виновна за мигрантския натиск, "защото е поканила всички тези хора". А словенският му колега, който посети временен център за посрещане и регистриране на мигранти и позира пред обективите с тях, след като изслуша молбата им да ги пусне да продължат към Германия, им обеща недвусмислено: "Само потърпете и всичко ще бъде наред"..

Унгария, която от месеци се държи като непокорния европейски член, още преди мигрантската криза, не се поколеба да издигне 175-километрова стена с бодлива тел, висока 4 метра, че и още една, дълга 41 километра, по границата с Хърватия. А в неделя - и по границата със Словения, на самия граничен пункт. Будапеща не се посвени и да използва, меко казано, недипломатичен език и директно да обвини Хърватия в лъжа, че имат договорка за, съответно, изпращане и приемане на мигранти, както и я обвини в това, че е "разрушила Европейския съюз". Което никак не попречи на същата тази Будапеща да организира тайно и полека изпращането на мигрантите в Австрия. В крайна сметка какво се оказва? Всички се карат и обвиняват публично, а както твърди АФП, негласно са се разбрали помежду си и си прехвърлят мигрантите като горещ картоф. И как тогава можем да смятаме, че европейските партньори могат да седнат на една маса и да разрешат някой общ проблем като кризата в Гърция например. Да не говорим за далеч по-важни въпроси като как да действа съюзът по отношение на кризата в Украйна, да не говорим за това как да помага за интеграцията на Западните Балкани.

А що се отнася до нарушаване на европейските правила, Еврокомисията, която е старателна в мониторинговите си доклади и детайлно следи за правосъдието, вътрешния ред и несъвместимите с тях корупция и организирана престъпност, оглушително мълчи за тези нарушения, които се виждат дори по телевизията. А "големите" и "старите" в Европа като Германия и Франция само предпазливо заявиха, че не могат да поемат всички мигранти.

Така или иначе Европа днес, с де факто суспендирано на много места шенгенско пространство, със стени, огради, бодлива тел, прекъсвани от време на време железопътни връзки и затваряни пак от време на време магистрали, съвсем не е онази Европа, към която се стремиха "новите" и с която се гордееха "старите". А причината е една и е много проста: липсата на стратегия както по отношение какво да се направи за мигрантския поток (защото надали е бил неочакван за някои служби), така и как да се действа спрямо източника на този поток, причините за него - там, откъдето идват тези хиляди и хиляди хора, по море и по суша. Европа започва да прилича на онази холивудска фикция - Терминатор, която толкова много се е развила, че започва да се самоунищожава. Отвътре, заради късогледството си, тъй като не е съзряла навреме какви са истинските предизвикателства. И не е реагирала, позволявайки им да се превърнат в опасност и заплаха за собственото си съществуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай