Европа е безсилна, САЩ и Русия да се разберат

Европа е безсилна, САЩ и Русия да се разберат | StandartNews.com

Атентатите в Париж предизвикват различни оценки след политолозите и експертите по геополитика. Обречена ли е Европа? Трябва ли САЩ и Русия да забравят противоречията си и да се обединят в името на налагането на мир в Близкия изток? Доколко е мощна ИДИЛ? С тези въпроси се обърнахме към проф. Димитър Йончев, известен специалист по въпросите на националната сигурност и тероризма.

* Обама трябваше да прати сухопътни войски в Сирия още преди 2 г.
* Свърши времето на "белия човек"
* Упадъкът на морала и хедонизма тласкат много млади към исляма
* Битката между Саркози и Льо Пен за президент ще е много интересна

- Проф. Йончев, къде са корените на изглеждащия вече като невъзвратим сблъсък между Европа и света на исляма?
- Всичко започва през 1956 г. със Суецката криза. Тогава САЩ и СССР елиминираха старите колонизатори - Англия и Франция, и се явиха като закрилници и покровители на арабските народи. Настаниха се там и си поделиха района на сфери на влияние. След края на Студената война САЩ решиха, че другият основен съперник вече е отпаднал, и започнаха да правят, каквото си искат. Но днес светът не е този, който беше през Студената война. А много хора на Запад, и то уж специалисти и анализатори, не могат да го проумеят. Като изключим Хенри Кисинджър, който независимо от напредналата си възраст продължава да дава блестящи оценки на случващото се. Но никой не го слуша.
- Наистина ли никой не разбира какво става?
- Единственият политик и анализтор от ранга на Кисинджър е Ахмет Давутоглу в съседна Турция. Той отлично провежда интересите на страната си.
- Каква е алтернативата на създалата се ситуация?
- Трябва САЩ и Русия да се разберат как да действат. Европа веднага ще се присъедини, защото в момента тя просто е безсилна за каквито и да е самостоятелни действия. Но трябва да се смени властта в Белия дом. Нека там да дойде по-силен президент. И тогава на ИДИЛ ще им се стъжни животът.
- Още преди атентатите в Париж в социалните мрежи се забелязва истински взрив не просто на ксенофобия и расизъм, а на откровен нацизъм, възхваляващ директно Хитлер и Райха. Докъде ще се стигне?
- Това наистина е страшно. Но не бива да се връщаме назад. Да, различните култури и религии съжителстват трудно. Просто хората трябва да мислят. Днешните мощни електронни медии и мрежи наистина тровят съзнанието на хората, насочват го в една или друга посока. Така беше при атентата през януари т.г. срещу редакцията на "Шарли Ебдо". Добре, стана една малко сълзлива според мен солидарност, но никой сериозно не помисли и не анализира какво ще последва.
- Всички обвиняват САЩ, че не удря както трябва ИДИЛ. Може би, защото американското общество е станало свръхчувствително към всеки загинал зад граница свой войник?
- Изобщо не е така. Президентът Барак Обама трябваше още преди 2 г. да се разпореди да се хвърлят сухопътни сили в Сирия. Както Буш навремето не се поколеба да изпрати войските в Афганистан и Ирак. Цялата коалиция тогава даде 1300 жертви, но нещата приключиха.
Сега обаче всички бягат от отговорност, като представят ИДИЛ за нещо изключително мощно. Какво й е толкова мощното - разхождат с по една тойота пикап с картечница на покрива напред-назад! Но всички те се финансират от Саудитска Арабия. Нямам предвид, разбира се, държавата като такава, но там всеки принц, а и не само принц, какъвто бе Осама бин Ладен, разполага с огромни суми.
- Защо Франция бе толкова водеща сила за свалянето на Кадафи в Либия, а и сега и в Сирия против Башар Асад?
- Франция плаща данък на илюзиите си, че все още е наистина световна сила. Ако човек влезе в техния Генерален щаб, вижда карти на целия свят, отвъдморски територии, планове за стратегически операции в глобален мащаб. Президентът Никола Саркози тогава имаше голямото желание да направи един Средиземноморски съюз и заедно с Германия да диктува политиката на ЕС, доминирано все пак преди всичко от Франция.
- Ако Саркози стане отново президент, дали това няма да се случи?
- Стига да се пребори с Марин льо Пен. Защото тя не е Волен Сидеров. По-интелигентна е от баща си, умее да балансира нещата. И наистина ще има интересен двубой между нея и Саркози, с когото, без съмнение, ще бъдат двамата главни претенденти за президентския пост през 2017 г. Но и двамата са привърженици на твърдата политика.
- Защо Меркел инициира тази история с бежанците, която, както вече става все по-ясно, ще я изхвърли от политиката?
- Тя се надяваше, че цяла Европа ще й сътрудничи, но не се получи.
- Говорим за Европа, но все пак водещи в световната политика са САЩ...
- Там също предстои смяна на управляващите екипи. Видни са нарастващите шансове на Доналд Тръмп, който не крие, че съжалява за ликвидирането на светските режими на Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи, и заявява, че ще сътрудничи изцяло с Русия по проблема с ИДИЛ, а и за други неща.
- В основата на проблема ли са бежанците?
- Ще ги има и след като приключат - неизвестно кога, военните действия в Ориента. Но европейската идентичност трябва да я отпишем. Не е вече времето на "белия човек" от епохата на Киплинг. Европа е пъстра в етнорелигизно отношение.
- Значи сте съгласен с Ориана Фалачи, която още преди две десетилетия писа, че вече няма Европа, а "Еврабия"?
- Не съвсем. Но вярно е, че има "ислямизация" на континента, която не е свързана само с имигрантите. Вече са разкъсани социалните връзки на обществото. Няма ценностна система, няма отношение към възрастните, към обществото, към труда, към родината. Този упадък на морала, налаганият чрез медиите консумативизъм и хедонизъм, отвращават мнозина "бели" тийнейджъри. Те търсят алтернатива в исляма. И отиват да се сражават за ИДИЛ. Ето това е страшното - те не отиват там за пари, а заради някаква криворазбрана религия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай