Вторник,

Евакуират 11 българи от Афганистан

От: Агенция Стандарт -
Евакуират 11 българи от Афганистан
A
A
A

Министерството на външните работи следи с тревога и споделя загрижеността на международната общност относно ситуацията в Афганистан, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Към момента в министерството не са постъпвали искания за помощ или извеждане от Афганистан от български граждани. МВнР получи информация за 11 български граждани, работещи за международни организации в Кабул, следи за тяхната евакуация и е готово да окаже необходимото съдействие.

Българската страна разглежда с необходимото внимание отправени от партньорите запитвания за приемане временно в България на афганистански граждани – местни лица, работили за НАТО, ЕС и чуждестранни дипломатически мисии и организации в Афганистан, допълниха от МВнР.

Присъединяваме се към призива на Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш всички страни в конфликта да спазват правното и морално задължение да предприемат необходимите мерки за защита на цивилното население, принудено да напусне домовете си. Следва да бъде гарантиран и свободен достъп на каналите за хуманитарна помощ в страната до нуждаещите се и бедстващи афганистански граждани, се казва още в съобщението.

Споделяме безпокойството от налаганите от талибаните ограничения на правата на човека в Афганистан, особено по отношение на жените и журналистите, допълват от външното министерство.

България ще се включи в усилията на международната общност за оказване на животоспасяваща хуманитарна помощ на цивилното население.

От МВнР съобщиха още, че подкрепят инициираната от САЩ многонационална декларация, в която се подчертава и че на чуждестранните и афганистанските граждани, желаещи да напуснат страната, трябва да бъде осигурена възможност да го направят; пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени, при поддържане на обществения ред и спокойствието на гражданите.  

Въпросът със ситуацията в Афганистан ще бъде дискутиран утре, 17 август 2021 г., на извънредно видеоконферентно заседание на Съвета „Външни работи“, на което България ще бъде представена от министъра на външните работи Светлан Стоев. Северноатлантическият съвет на НАТО също ще обсъди утре темата. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички