Ето кой спря руските сайтове в България

Анонимните поеха отговорност за хакерска атака

Ето кой спря руските сайтове в България | StandartNews.com

Голяма част от руските информационни и правителствени сайтове са недостъпни от територията на България днес.

Докато потребители се питат кой стои за блокирането им хакерската група "Анонимните" пое отговорност за кибератака, парализирала страниците на няколко руски медии, включително държавни агенции.

В продължение на няколко минути сайтовете на агенциите ТАСС и РИА “Новости”, в. “Комерсант”, прокремълският в. “Известия” и руската версия на “Форбс” показваха послание, призоваващо да се сложи край на нашествието в Украйна.

“До няколко години ще живеем като в Северна Корея. Защо ни е нужно това? За да може Путин да остане в учебниците по история? Това не е наша война, нека я спрем!”, се казва в посланието на "Анонимните".

“Това послание ще бъде изтрито и някои от нас ще бъдат уволнени и дори вкарани в затвора. Но не можем повече”, добавя текстът, като обвинява журналистите от тези медии в “безразличие”.

В четвъртък същата група извърши кибератаки срещу мрежата на руската обществена телевизия РТ.

В събота сайтовете на Кремъл, долната камара на руския парламент и руското министерство на отбраната бяха офлайн, след кибератака, отговорността за която отново поеха “Анонимните”.

В неделя пък от Министерството на електронното управление съобщиха, че заедно с ГДБОП преустановяват достъпа до 45 000 интернет адреса от които са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи.

ГДБОП блокира 45 000 интернет адреса

От съобщението не се разбра дали става дума за руски информационни сайтове, но тяхното спиране настъпи ден след съобщението.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай