Голям удар! Киселото мляко защитено в Брюксел

Българското кисело мляко вече със защитено наименование за произход

Голям удар! Киселото мляко защитено в Брюксел | StandartNews.com

Европейската комисия одобри включването на "Българско кисело мляко" като защитено наименование за произход (ЗНП) от България, предаде пресслужбата на институцията.

Това ново наименование ще бъде добавено към списъка от 1641 вече защитени селскостопански продукти.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва днес в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, заяви: "Този традиционен български продукт ни прославя по света заради полезните си свойства и с включването му в регистъра като защитено наименование за произход допълнително се създават условия за неговото популяризиране."

Вътев, цитиран от пресцентъра на министерството, посочи, че регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството. "Това допълнително създава предпоставки за производството на продукти с високо качество и добавена стойност", каза той.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай