Елис Хол се влюби в хорото на Милен Киров

"ОркестАр мезе" - Милен Киров и Хана на преден план

Елис Хол се влюби в хорото на Милен Киров    | StandartNews.com

Българинът от Ел Ей, автор на стила селски фънк, има фенове по целия свят

Соул легендата, Теодосий Спасов и Мирослав Тадич участват в новия албум на "ОркестАр мезе"

Милен Киров, за когото "Стандарт" ви е разказвал, е поредният успял българин, когото аплодират в Щатите и по света.

Тридесет и седемгодишният пианист и композитор, доктор по музика, 15 от тях живее в Лос Анджелис и вече е гражданин на САЩ. В момента преподава три от най-добрите висши университета в Калифорния и САЩ. и пише учебници. Свири с прочути музиканти и негови композиции звучат отсам и оттатък Океана. Създава музиката за филмите "Човешка грешка" на Робърт Йънг, селектиран за феста в Сънданс през 2004-а, "Пура на плажа" на Стивън Милс, "Рекет" на Майкъл Баез и Христо Христов, документалния за Уди Алън на режисьора Робърт Уайди. Но всяка свободна минута отдава на хобито си -"ОркестАр мезе". Дебютният им албум "Селски фънк" излезе през 2011-та и е представен с голям концерт в един от най-легендарните и популярни места на Холивуд, "Key Club". Специални гости са сръбският китарист Мирослав Тадич, с когото Милен работи от години, и вокалистът на "Viza" David Knupp.

Само преди дни излезе новият, едноименен албум на "ОркестАр мезе", в който участва и слепият "посланик на соула" Елис Хол.

Легендарният вокалистът и мултиинструменталист, който вече 40 години е на сцената, е откритие на Рей Чарлс. Свирил е със светила като Стиви Уондър (любимецът на Милен), Джордж Бенсън и Хърби Хенкок, EW&F, "Tower of Power". В началото на годината Елис Хол развя българското знаме на концерт на "Мезе" в елитния клуб на Ел Ей "Molly MalloneТs."

"Елис беше много въодушевен да свири нашите неравноделни тонове. Ние наричаме стила си Peasant Funk (Селски фънк). Това е смесица от фънки ритъм, мощна брас секция, неравноделни размери, балкански по звучене и ладове мелодии, соулфул вокали. Love Revolution, в която Елис пее и е на клавишите, е песента посветена на милиардите хора по света, които протестират срещу злото, търсейки правата си и щастието си. Хората, които искат да направят революция чрез любов, не чрез война", разказва маестрото, който е автор на текстовете и музиката на диска.

Седем от песните в диска са на английски, заради нарастващата популярност на "Мезе" по света. Но и заради стремежа на композитора Милен Киров селският фънк да достигне до възможно най-много хора, които да разберат за какво се пее и да ги "зарази" уникалният му стил. Има и две песни на български. "Селска приказка", с автор на музиката и текста бащата на Милен, професорът по гъдулка Тодор Киров. "Зора" пък е от нашия фолклор.

В албума участват и Теодосий Спасов с две инструментални парчета, в които "кавалът на планетата" показва виртуозната си техника заедно с "Мезе". Магьосникът на китарата Мирослав Тадич пък забива в парчето "Мини бикини", вдъхновено от мацките на плажа в Слънчев бряг.

"Като композитор и продуцент на този проект знаех, че ще ни трябват много средства, за да създадем албум, който да е от световно ниво. Затова направихме дарителска кампания чрез IndieGoGo платформата. Много от нашите фенове откликнаха и дадоха средства в замяна на "селски колети" - дискове, тениски, постери, уроци, вечери с Милен, дори и бутилка ракия - които щяха да получат при завършването на албума. Поканих и световноизвестни музиканти, добри мои приятели, които биха се вписали идеално в концепцията на албума. Записите започнахме през лятото на 2013-та. Не бързахме, аз вложих много мои лични средства, а също и време и усилия, защото исках да изпипам перфектно всичко. Направихме го с най-добрия възможен тонрежисьор, Рич Маузър, в неговото прекрасно студио. Дистрибутор за България е "Кукер Мюзик", разказва Милен.

За колорита на 11-членната банда "Мезе" допринася и разнообразният й състав. Освен Милен, в нея е и брат му Пламен - на барабаните. Прекрасната вокалистка Хана Ариста, която пее чудесно и на български, е с италиански корени. Останалите членове са от Турция, Нова Зеландия, Канада и Щатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай