Eкзотична идея на Асен Василев за глобите от КАТ. Коментарите

Най-доброто е по-скоро да се организират всички общински и държавни служби

Eкзотична идея на Асен Василев за глобите от КАТ. Коментарите | StandartNews.com

Съставените актове и фишове, и неплатените глоби за нарушения на пътя от водачи на автомобили да бъдат връчвани и от работодателите им – тази идея се появи по време на разглеждането на държавния бюджет за 2023 година и бе свързана директно с финансовия министър Асен Василев. По всичко изглежда обаче, че тя не се одобрява от професионалистите.

Бившият началник на КАТ Тенчо Тенев призна, че не знае кой е измислил идеята работодателите да връчват глоби на служителите си, които управляват автомобили. Какво пречи да се вкарат в системата на КАТ, че за този автомобил има глоба, която трябва да се плати преди да премине автомобилът на технически преглед, запита Тенев пред бТВ.

Според него най-доброто, което трябва да се направи е да се организират всички общински и държавни служби, за да започнат да се плащат глобите от КАТ.

Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи определи като екзотична идея, която граничи с абсурда предложението на финансовия министър Асен Василев работодателите да връчат глобите на служителите си. Какво ще се случи, ако работодателят не връчи фиша или акта на служителя си, който е нарушил Закона за движение по пътищата? Това са идеи, които не са обмислени и не са работещи, критикува Арабаджиев.

По думите му крайно време е да има електронна идентификация на всички, които притежават шофьорски книжки, за да може да се търсят и да се им връчват глобите.

Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи добави, че няма смисъл да се увеличава размерът на глобите, ако те не се плащат. Задължение е на държавата да връча фишовете и актовете на нарушителите, а не работодателите да го правят, коментира Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай