Експерт успокои за морските мини, далече ще са

В кулата за трафик на пристанището в Бургас с помощта на модерни навигационни системи и се наблюдава движението на всеки плавателен съд

Експерт успокои за морските мини, далече ще са | StandartNews.com

Морските мини от Одеса, отнесени от буря в Черно море, може да достигнат българските води най-рано след 8-10 дни, но ще преминат далеч от брега заради морските течения.

Това каза пред bTV инж. Александър Илиев, директор "Морска администрация-Бургас".

В кулата за трафик на пристанището в Бургас с помощта на модерни навигационни системи и се наблюдава движението на всеки плавателен съд в териториалните води на България. Информация за мините се очаква от плавателните съдове."На всички кораби се излъчва предупреждение да наблюдават морската среда и при засичане на такъв плаващ обект незабавно да докладват", уточни Илиев.

От Агенцията по рибарство и аквакултури са уведомили рибарите по възможност да не влизат в морето до пълното изясняване на проблема. Умолява се населението в областите Добрич, Варна и Бургас да прояви бдителност.

Българските институции предприемат мерки за обезопасяване на черноморската ни акватория след информацията, че морски мини от Одеса са били отнесени от буря и плуват в Черно море. Според официалните данни мините представляват реална заплаха за плавателните съдове в открити води.

"Ще бъдат постоянно следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в Черно море", обявиха от правителствената пресслужба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай