Екшънът в Куманово ще спаси кожата на Груевски

Екшънът в Куманово ще спаси кожата на Груевски | StandartNews.com

Възможен е сценарий за македонски майдан заради "Турски поток"

Сегашната власт в Скопие няма равна по корупция в цяла Европа, казва проф. Божидар Димитров

- Професор Димитров, изненадаха ли ви събитията в Куманово?

- Не ме изненадаха, тъй като от много наши сънародници, живеeщи в Македония, имах известна информация за нарастващото напрежение в Скопие. По-точно, че опозиционната социалдемократическа партия на Зоран Заев подготвя протестна акция в цялата страна, като смята да привлече и други опозиционни сили, за да свалят режима на Никола Груевски. Предвиждал се е сценарий като този на киевския майдан, който събори украинския президент Виктор Янукович. И дори говореха, че са дошли и съответните специалисти. Тогава се пошегувах дали ще има и подобна стрелба в гърба на протестиращите, която да бъде приписана на службите на Груевски. Отговорът бе хладнокръвен: "Може и така да бъде".
За съжаление, до стрелба наистина се стигна, макар и не в Скопие, а в Куманово.

- Какво всъщност става днес в Македония?

- За да изясним това, трябва отново да припомним какво всъщност е Македония. Това е най-интересната и нелепа държава на света. От една страна, тя е историческа и етническа част на българската държава - като се почне от средните векове, та чак да началото на ХХ век. През 1944 г. тази територия, населена от милион и половина българи, албанци, турци, власи и, разбира се, цигани, претърпя странна метаморфоза. Българите там не бяха избити или прогонени, както обикновено става по нашите ширини, а обявени за нещо ново. За принадлежащи към един несъществуващ народ - македонски.
Бе създадена набързо и писменост, и история, в която децата трябваше да учат, че нямат нищо общо с България. Всичко това бе вкарано в рамките на една създадена по съветски модел държава - Социалистическа федеративна република Югославия със своите 6 формално съществуващи съюзни републики, между които и Македония.

- И това формирование закономерно рухна в началото на 90-те години на миналия век.

- Да, но при разпада на Югославия, Македония успя да се обособи като независима държава с помощта на Белград. Тогавашният сръбски лидер Милошевич доста далновидно си остави "резервна писта" при очертаващия се военен конфликт с хърватите и в Босна, а след това и с НАТО.

- Македония обаче като че ли остана настрани от тези конфликти?

- Да, уж всичко тръгна по европейски.
Възникнаха различни партии, но все под контрола на сърбите, които продължиха да управляват реално Македония. Цялата доктрина на новата държава си остана изградена върху тезите на Коминтерна за съществувалата от 13 века македонска народност, нямаща нищо общо с българите. Това дори се задълбочи, македонските политици се обявиха за директни потомци на Александър Македонски. С което вбесиха Гърция, която ги блокира за името на държавата във всички международни институции. И което в един момент писна дори и на нашите политици, които заявиха, че Македония ще види НАТО и ЕС през крив макарон, ако не престане с кражбите на българската история.

- Доколко обаче всичко това има връзка с терора в Куманово?

- В Македония има още един фактор, за който досега не говорихме - албанският. Албанците са 30 на сто от населението на Вардарската република, населяващи доста плътно нейната северозападна част - Дебър, Тетово, Гостивар, Кичево, и за съжаление, вече Струга и Охрид.
В самото Скопие те са половината население на града. Албанците и сега имат две държави - Албания и Косово. А албанският президент само преди две седмици заяви, че Албания ще бъде приета в ЕС и ще се обедини не само с Косово, но и с тези части от Македония - т.е. "Велика Албания" от времето на италианската окупация при Мусолини.

- Защо се стигна дотам?

- Премиерът Никола Груевски, възползвайки се от липсата на европейски закони, постепенно установи лична власт в Македония, назначавайки целия си род на административни постове. Механизмът за ограбване на държавата достигна висоти, за които дори ние в България може само да мечтаем. Всички наши корупционни скандали са като дребни махленски далавери в сравнение с това, което става край Вардар. Груевски подчини и всички медии, а в парламента опозицията беше натикана буквално в ъгъла. Затова и еврокомисарите вече не ходят в Скопие, а македонските пратеници в Брюксел никой не ги приема. Оценките на Еврокомисията за напредъка на Македония пък съдържат само негативни оценки, най-вече в областта на човешките права и свободата на медиите. Да не говорим за начина, по който се провеждат изборите - обвиняваните за купуване на гласове и фалшификации наши партии могат само да завиждат на методите на Груевски.

- И затова опозицията тръгна на бунт?

- Да, опозицията разбра, че не може по друг начин да се свали това правителство, освен с улични действия и насилие - нещо като скопско издание на киевския майдан.

- Но се стигна до стрелба в Куманово...

- Нещата явно излизат от контрол. В Куманово половината население е албанско и затова анализаторите дават различна оценка на събитията. Едната е, че именно албанците се възползват от напрежението около управлението на Груевски, за да постигнат своята цел - обединение на албанските територии.
В същото време албанските партии в Македония обаче категорично се разграничават от ставащото в Куманово. Затова други експерти пък са на мнение, че това са банди косовари, наети от Груевски, за да се създаде напрежение, включително и на етническа основа. И така той да дискредитира опозицията и да въведе извънредно положение. Ако е верен този сценарий, Груевски е успял - опозицията ще бъде принудена да прекрати мирните протести в останалите градове, за да не бъде обвинена в подриване на държавата.
Третата версия наистина вече е областта на теорията на конспирацията - че става въпрос за "дългата ръка на ЦРУ". В смисъл, че САЩ са недоволни от това, че Скопие се съгласи да пусне тръбите за "Турски поток". Затова сега иска да свали това правителство и да провали или поне усложни проекта.

- Кой реагира най-адекватно на ситуацията?

- На практика сърбите, които веднага подсилиха охраната на границата си с Македония.

- А ние?

- България, за съжаление, няма никаква ясна стратегия по балканските проблеми. И никакви предварителни планове относно развитието на ситуацията в Македония.

- Какво може да очакваме оттук нататък като развръзка в Македония?

- Единият е нещата да минат относително мирно. В смисъл, че държавата остава, с някаква широка автономия на районите. Но какво ще стане, ако се стигане наистина до отделяне на албанските територии, а останалото население, начело с политиците най-сетне си признае, че е българско и поиска присъединяване към България?
Или път трети вариант - Македония както Украйна си остава като държава, но да речем, в Струмишко, където българското национално съзнание е особено силно - все пак чак до 1920 г. това е било в границите на България - рече да се отдели именно по украински модел, като Донецк и Луганск, и обяви някаква Струмишка република. И въпросът е тогава какво правим?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай