Екоминистерството ще се бори с опасни животни пришълци

МОСВ взема мерки срещу инвазивните видове след предупреждение от ЕК

Екоминистерството ще се бори с опасни животни пришълци | StandartNews.com

Екоминистерството ще се бори с опасни чужди видове животни и растения, които са се завъдили у нас и нанасят тежки вреди на околната среда.

Това става ясно от съобщение на МОСВ. В него се посочва, че министерството работи за отстраняване на нарушенията по две нови решения на Европейската комисия за наказателни процедури срещу страната ни във връзка с неизпълнение на задължения по Регламент (ЕС) № 1143/2014 относно предотвратяване на разпространението на инвазивни чужди видове.

Става въпрос за растения и животни, които в резултат на човешка намеса са въведени случайно или умишлено в естествена среда, където обикновено не се срещат. Това има сериозни негативни последици за новата им среда. Те са една от петте основни причини за загубата на биологично разнообразие в Европа и в света. Справянето с тях е важен аспект от целта на ЕС да спре загубата на биологично разнообразие, както е формулирано в Европейската зелена сделка и Европейската стратегия за биологично разнообразие до 2030 г., обясняват от МОСВ.

ЕК посочва, че България, Гърция и Румъния все още не са създали и система за наблюдение на инвазивни чужди видове, засягащи Съюза, което е трябвало да бъде направено до януари 2018 г., казват още от министерството. Оттам припомнят, че наказателната процедура за неизпълнение на тези задължения стартира през юни 2021 г. срещу България и още 17 държави членки на ЕС. С получаването на това мотивирано становище процедурата навлезе в последния си етап, преди да бъде сезиран Съдът на ЕС.

За отстраняване на нарушението България вече е предприела действия – изготвя се инструкция за взаимодействие за повишаване на ефективността на контрола при въвеждане, търговия, транзит и износ на екземпляри от дивата флора и фауна, като същевременно в проекта на Стратегия за биологично разнообразие на България и План за действие към нея са предвидени мерки и индикатори за защита от инвазивните чужди видове, уверяват от МОСВ.

Преди дни ЕК изпрати и официално уведомително писмо на България поради неизпълнението на задълженията, произтичащи от Директива 2007/60/ЕО относно оценката и управлението на риска от наводнения. Страната ни не е предоставила актуализирани карти на риска и опасностите от наводнения, като срокът за изпращането им е изтекъл в края на 2019 г. Картите за опасност от наводнения съгласно директивата следва да обхващат географските райони, за които има вероятност от наводнения, а картите за риска от наводнения показват реалните негативни последици от тях. Официални уведомления за неизпълнение на задълженията по Директива 2007/60/ЕО ЕК изпрати и на още шест държави членки, посочват от пресцентъра на министерството.

ВИЖ ОЩЕ: Европа на тръни: Опасни животни пришълци се развъждат в България

Актуализираните карти за заплахата и риска от наводнения на територията на България вече са изготвени, като до края на февруари т.г. се очаква да стартира общественото им обсъждане съгласно изискванията на Закона за водите.

Това ще позволи най-късно до края на лятото страната ни да изпълни задълженията си по директивата, с което да не се допусне преминаване на процедурата на следващ етап, посочват още от МОСВ. И добавят, че наказателните процедури срещу България в сектора "Околна среда", които вече са 18 на брой, са основно предизвикателство. Непосредствената цел е да се предприемат всички възможни стъпки, за да се изпълнят изискванията и предписанията на Европейската комисия и да се предотврати налагането на финансови санкции по тези процедури, където това е възможно.

Екипът има ясен план за това, как през първите 6 месеца от управлението да свали 6 от наказателните процедури, а до края на годината да ги намали наполовина, уверяват от МОСВ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай