Едва 4 % от болните борят остеопорозата

Днес е Световният ден за борба с костното заболяване

Едва 4 % от болните борят остеопорозата | StandartNews.com

София. Днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Статистиката сочи, че у нас от костното заболяване страдат 426 000 жени. Само 4 процента или 15 000 от тях се лекуват.

Според специалистите тревожен е фактът, че в България държавата покрива едва 25% от необходимите средства за лечението на остеопороза. Това поставя страната ни на едно от последните места в Европа по грижа за пациентите, страдащи от заболяването. А то от своя страна засяга една от всеки три жени на възраст над 50 години.

„Трагично и драматично е положението с нашето здравеопазване. Трагичен е фактът, че 25% само се реимбурсират лекарствата за това заболяване. Пред 4-5 години викахме, крещяхме, какво ли не правехме пациентските организации, като се намали реимбурсацията от 50 на 25%. До ден-днешен резултат няма", коментира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев пред Дарик.

По думите му през следващите десетилетия в България ще има все повече жени над 60-годишна възраст: „Очаква се нашето население, както добре знаете, да застарява. Съветите и на Световната банка, и на европейските институции са държавите да направят всичко възможно да запазят здравето на тези хора, защото икономическият резерв от тук нататък, работната сила, ще разчита именно на тези хора, на хората над 60-годишна възраст. Е, питам аз - нашата държава какво прави по този въпрос?!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай