Двама пазят светицата на Рафаело в двореца

Маестрото рисувал шедьовъра си, когато бил на 20

Двама пазят светицата на Рафаело в двореца | StandartNews.com

София. Столичани се стичат в Националната галерия, за да зърнат за първи път оригинал на прочутия ренесансов майстор Рафаело. Двама гардове пазят денонощно картината му "Св. Екатерина Александрийска", донесена от родния град на твореца Урбино. Шедьовърът е рисуван през 1500-1503-а, когато геният е бил едва 20-годишен. Той е част от триптих.

На другото крило е изобразена св. Мария Магдалена. Вероятно по средата се е намирало, неизвестно с местонахождението си днес, изображение на Дева Мария с младенеца или на Светото семейство, за което говори латинският надпис на гърба на произведението: "Benedi/ cat virg/ o Maria". Творбата е върната на италианската държава едва през 1990 г., след като се появява на разпродажбата на голямата флорентинска колекция на граф Алесандро Контини Бонакоси през 1955 г.
Освен известното произведение от младите години на твореца са изложени и десет гравюри от ХVII, ХVIII и ХIХ век по негови творби, предоставени от Академия "Рафаело" в Урбино. Тяхното изящество разкрива с не по-малка сила майсторството на великия Рафаело.

Произведенията дойдоха у нас в чест на празника на София. Уникалната изложба е организирана от наша страна от Столична община и Националнaта галерия, а от италианска участват Регион Марке, община Урбино и Италианската търговска камара в България под патронажа на посланика на Италия у нас Н.Пр. Марко Контичели. Заради изложбата у нас гостува делегация от град Урбино. В нея са проф. Пиетро Марколини - регионален съветник по финанси и култура на Марке, и д-р Лоренца Моки Онори, регионален ръководител на Министерството за културните ценности и дейност.
"За първи път пред българска публика се представя оригинална живописна творба от великия Рафаело Санцио от Урбино. Това е изключителен празник за България и за София", смята изкуствоведката Бисера Йосифова, и.д. директор на НХГ.
Изложбата е първата акция вследствие на Меморандума за сътрудничество в областта на културата и изкуството, сключен през юни между Столична община и регион Марке и Урбино. Предвиждат се още експозиции, концерти и съвместни инициативи.

И Урбино, и София са кандидати за Европейска столица на културата през 2019 година. "Картината на Рафаело е още един коз в подкрепа на нашия град да стане част от календара на европейските културни събития", коментира кметът Йорданка Фандъкова. Посланикът на Италия Контичели пък смята, че великолепната изложба "Рафаело Санцио да Урбино в София" открива чудесни възможности не само за двата града, но и за двете страни, от което могат да се извлекат икономически и туристически ползи.

Изложбата ще продължи до 24 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай