Двама загинали и двама ранени на площадка "Радиана"

Върху строителните работници паднала част от арматурата на металната конструкция, поставяна за изграждане на основата на хранилището

Двама загинали и двама ранени на площадка "Радиана" | StandartNews.com

Двама души загинаха, а други двама са тежко ранени при инцидент по време на строителни работи на площадка на държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“, което е в непосредствена близост до АЕЦ „Козлодуй“.

Върху строителните работници паднала част от арматурата на металната конструкция, поставяна за изграждане на основата на хранилището. По-тежко раненият е транспортиран в плевенската Многопрофилна болница за активно лечение „Свети Панталеймон“, откъдето съобщиха, че състоянието му е стабилно. "Контактен, адекватен и с общо стабилно състояние е пациентът", каза лекуващият лекар д-р Ивайло Пълев. Раненият е с две счупени ребра и две бедрени кости. В утрешния ден след провеждане на консултации ще се наложи да бъде опериран. За момента няма опасност за живота му.

От Агенцията за ядрено регулиране уточниха, че на площадката "Радиана", където e станал инцидентът, са извършвани само строителни работи и няма никакви радиоактивни материали. Националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци се изгражда в района на централата от лятото на 2017 година. Изпълнител на строителните дейности е германско-български консорциум. Строителните работи са спрени и е започнала проверка с всички органи, които са заинтересовани.

В последния месец и половина са извършени две проверки на обекта от Инспекцията по труда заради сигнали, че не се спазват някои неща по безопасност, като констатираните нередности са отстранявани.

Очаква се резултатите от проверката да са готови на 23 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай