Държавни служители излизат на голям протест, какво искат

Синдикати настояват минималната работна заплата от 1 юли да стане 850 лева

Държавни служители излизат на голям протест, какво искат | StandartNews.com

Държавни служители в различни сектори ще протестират с искания за повишаване на заплатите, а първите, които излизат на демонстрация днес са от Държавната агенция "Архиви". Заради ниското заплащане отливът на кадри в сектора е сериозен, предупреди пред БНТ главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Той напомни, че от синдиката продължават да настояват минималната работна заплата от 1 юли да стане 850 лева. По думите му, държавата може да намери пари за увеличението.

"На този етап протестите са локални в конкретни министерства и ведомства. Днес в 12:00 часа ще протестират от ДА "Архиви", искат 30% ръст на заплатите хората. 30% може да ви изглежда много, но говорим за малко над минималната заплата - трицифрени суми са там повечето от заплатите. Следващите ще бъдат НОИ - за 3 години 10,8% са им нараснали заплатите като тази година нямат нищо. Следващите ще бъдат НАП. Може ли хората, които планират политиките - политиците всъщност, да поощрят тези, които са събрали рекордно високи данъци, тези, които са спомогнали за рекордно ниската безработица. Апелирам да има политика по доходите", каза Любослав Костов.

По отношение на държавните пари Костов каза, че това е един базисен бюджет, който не е ясно защо беше внесен с подценяване на доста от параметрите и в приходната, и в разходната част. Той подчерта, че данъчните постъпления са значително занижени. Отделно от капиталовата програма ще има минимум 2 млрд. лева икономия.

"Брутният вътрешен продукт предстои да бъде ревизиран от НСИ традиционно ежегодно и по линия на подценената инфлация е 1-2%. Като съберете 1+2+3 едни 5 млрд. лв. не са предвидени. Реалният дефицит е до 3,7%, до който депутатите да седнат и да говорят за политики, какви ще бъдат разходните мерки, ще се намалява ли още."

Любослав Костов е категоричен, че не трябва да се плаши обществото, че държавата ще фалира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай