Дружествата на композитори: Facebook взима цялата печалба

Дружествата на композитори: Facebook взима цялата печалба | StandartNews.com

Законите трябва да се съобразят с развитието на технологиите, казва генералният директор на CISAC Гади Орон

За първи път у нас се проведе Годишната среща на Европейския комитет на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC). Гади Орон - генерален директор на CISAC, отговори на въпроси на "Стандарт" за това какви са предизвикателствата пред авторите и какво трябва да се направи, за да бъдат правата им защитени и гарантирани.

- Има много международни споразумение, чиято основна цел е да защитават правата на авторите. Те спазват ли се и ако не, какъв точно е проблемът?

- На практика защитата на правата на авторите зависи от много неща. Като един от тези елементи са международните споразумения и въобще законодателствата като цяло. Те са изключително важни и безспорно има множество договори на международно ниво. На местно ниво също има законодателства във връзка със защитата на авторите и техните произведения. Само че въпросът е до колко тези закони се спазват и как те биват прилагани на практика. До голяма степен това е свързано с третия елемент, а именно до колко информирана е аудиторията като цяло по отношение опазването на правата на авторите. Друго важно нещо, което трябва да се спомене е, че технологиите непрекъснато се развиват и обикновено законодателството се обновява в последствие. Така че много често законодателството просто не дава цялостен отговор на това как можем по най-добрия начин да защитим правата на авторите в новия технологичен свят. В тази връзка трябва да се спомене и цифровия пазар. Той е изключително важен като елемент, но там е много трудно за авторите да съберат своите възнаграждения.

- Има ли някакви проекти, които да промотират правата на авторите и така аудиторията също да е осведомена?

- Един от големите проекти, които изпълняваме е насочен към т.нар. процес на прехвърляне на стойност. Проблемът е следният - големите доставчици на услуги като например YouTube и Facebook позволяват използването на защитени от авторските права творби и дори спомагат за това използване като изкарват печалба в резултат на предоставянето на този достъп, без да заплащат нищо за това на творците, които са създали съдържанието. И по този начин тези големи платформи задържат цялата печалба за себе си, без да я споделят с авторите на произведенията, което е проблем, с който ние искаме да се справим.

Когато творби на различни артисти, например скулптори, художници, се продават в големите аукционни къщи, обикновено цифрите, които те достигат като продажна цена са огромни. Нашата цел е да създадем такива международни правила, според които определен процент от продажната стойност да отиде за автора на произведението на изкуството. Другият ни голям проект е свързан със сектора на филмите. Идеята ни е следната - в общия случай продуцентите са тези, които взимат правата от режисьора и сценаристите на съответния филм. Това, което ние се опитваме да постигнем, е да има права, които да бъдат гарантирани и неотменяеми за творците, които създават това произведение - режисьорите и сценаристите. Така че когато тяхното произведение бива прожектирано и излъчвано по медиите, когато филмът стане популярен, те също да могат да получат възнаграждение за тази популярност.

- Какви са основните предизвикателства пред музикалната индустрия в днешно време?

- Основното е, че към днешна дата няма достатъчна защита за правата на авторите. Множество икономически субекти използват техните творби онлайн. Като въпросните икономически субекти, които оперират онлайн са много по-мощни отколкото авторите или пък организациите за колективно управление на права. Съответно преговорите с тях са изключително трудни. Въпросните икономически субекти разчитат на защита от вече остаряло законодателство, което е приемано дори преди създаването на платформи от типа на YouTube. Така че тези субекти твърдят, че са защитени от това законодателство и те реално не искат да плащат или плащат много малко на авторите за творбите им. Това, което ние се опитваме да постигнем, е авторите да получат достойно възнаграждение за труда си. Има още два големи проблема. Първият е свързан с прозрачността. На практика се оказва, че никой не знае какво се случва в тези големи компании, които продават музика онлайн. Те споделят определени данни, само че ние не знаем каква част от данните споделят по отношение на продажбите си и съответно какво отива реално като възнаграждение при авторите на тази музика. Чуваме, че звукозаписни компании притежават част от платформи като Spotify, например. И в крайна сметка по този начин те получават допълнителни приходи и съответно получават повече от самите автори на музиката, а това е сериозен проблем. Другото е технологията. Онлайн се предлагат какви ли не услуги. До голяма степен получаването на възнаграждения зависи от способността ни да обработваме информация. Непрекъснато се извършват някакви транзакции, които могат да бъдат и много дребни, и в един момент се чудиш на кого трябва да платиш и къде точно трябва да кликнеш. А от друга страна, плащането само по себе си като сума е 0,001%, примерно. Така че сме изправени пред ситуация, в която самото единично плащане е много малко като стойност, а същевременно транзакциите, за които трябва да се заплаща, са милиарди.

- Какви са целите пред CISAC?

- Ние като организация работим с нашите 230 членове, които са организации за колективно управление на права по целия свят - от 120 различни държави, за да можем да се справим с всички тези въпроси и проблеми, за които говоря. Усилено работим по разработване на нови технологии и технологични решения, така че да можем да подпомогнем нашите членове в преминаването към дигиталния пазар. Опитваме се да създадем решения, които ще могат да повишат техния капацитет да обработват цялата тази информация. Също така разполагаме с много добри бази данни, които да помогнат идентифицирането на съответните творби, които се излъчват или използват и да се идентифицира кой трябва да получи възнаграждение за тази конкретна употреба. Занимаваме се с лобиране пред различни правителства за приемане на законодателства в тази посока. Трябва да се приемат такива закони, че в крайна сметка да се гарантира защитата на правата на авторите и те да получават възнаграждения за труда си.

- С какви впечатления сте от България?

- За първи път съм тук и за първи път организираме среща на Европейския комитет тук. За нас това е най-голямото събиране на професионалисти в тази сфера, за да обсъдим запазването на правата на авторите. Имах среща с министъра на културата Вежди Рашидов, която беше полезна. Това, което виждам тук е, че има добри намерения и добра воля да се защитят правата на творците, но от друга страна има още много, което трябва да се свърши. Нашите членове Мyзикаутор и Филмаутор имат нужда от по-голяма подкрепа от страна на правителството и институциите, за да могат да събират по-голяма част от възнагражденията от името на творците. Към момента те събират ограничени средства, ако се прави съпоставка със съседни държави. А в крайна сметка творците живеят от възнагражденията, които получават от труда си, те са тяхна заплата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай