ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ: Как гласуват българите в чужбина

ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ: Как гласуват българите в чужбина | StandartNews.com

Как "другата България" - в лицето на над милион нашенци в чужбина, вижда бъдещето на родината? Защо за тези избори бяха открити рекордните 427 секции в 59 страни? За какво (не) гласуваха емигрантите ни на 5 октомври? И колко тежи думата им? "Стандарт" се свърза с нашенци, пръснати из цяла Европа - от Испания и Италия през Великобритания и Белгия до Гърция и Афганистан.


Видинската колония в Италия e пас на вота

Научете се да подкрепяте политики, не партии, съветват синовете от Ботуша

"Научете се да гласувате за политика, а не за партия", съветва Анатолий Светославов от Италия своите родители и близки в село Антимово, Видинско. Младият мъж вече 18 г. живее край Рим със съпругата си. Той се грижи за 4 коня, с които се разхождат туристи из средновековен замък. Съпругата му Даниела пък поддържа реда и чистотата в самия дворец. Двамата вече имат и италианско гражданство и гласуват на всички избори. Ще го направят и сега, твърди баща им Светослав Флоров.
Преди всеки избори Анатолий им обяснява как гласуват в Европа.

Там няма членска маса

няма членски внос, така че партиите нямат сигурни гласове. Предлагат своите програми и хората избират най-добрата. Ако някоя партия се отклони от обещанията си, на следващите избори никой не гласува за нея. Избира си друга. "У нас преобладаващата част от избирателите пускат бюлетина по симпатия към определена партия или политици", твърди Анатолий. С Даниела гласували и на европейските избори, но не са споделили с близките си коя листа са избрали - българска или италианска. Иначе са напълно информирани - гледат наша телевизия и четат БГ вестниците в интернет. "Изборът им не е случаен", твърди бащата.

За разлика от Светославови семейство Анжела и Юлиян Маринови от съседна Покрайна, които живеят в селище на 80 км от Рим, няма да гласуват. От години там живее цялата фамилия - старите, децата и внуците. Наели са къща, но не са пуснали корени. Идват си всяка година и като не виждат промяна у нас, отново се връщат там. Възмущават се най-много от вида на улиците в Покрайна и Видин, впечатлява ги мизерията. В Италия те са добре платени според българските стандарти. Не вярват, че нещо ще се промени, затова не си правят труда да гласуват.

Около 30 души от Покрайна работят в чужбина, казва кметът на селото Адриана Асенова. Нито един не е решил да остава в Италия, Испания или Гърция за цял живот. Идват си всяко лято и ремонтират къщите си. Питат постоянно за работа. Ако тук има, биха се върнали веднага, смята управничката. В Покрайна право на глас имат 1154 души, но на последните избори

бюлетина пуснали 1/3 от хората

- около 400 души.
И дъщерята на 56-годишната Мери Динова от село Кошава, която живее в Италия, няма да гласува. Установила се е в градче до Неапол през 2006 г. Свикнала е с живота там и когато си идва в Кошава, бърза да се върне. "Не зная за кого да гласувам", казала тя на майка си. "То и в Кошава се чудим за кого да пуснем бюлетина", признава Мери. "Хората вече нямат вяра на никого. По-големите партии се изредиха в управлението, нито една не направи нещо за Кошава. Няма работа, няма доходи", тъгува Динова. Съпругът й, който е на 61 г., от дни останал без препитание. Съкратили го от "Гипс" - Кошава. Сега всеки ден се включва в садене на на лозя на фирма "Тера Бонония", която си създава масив от 1000 дка между Кошава и Гомотарци. Плащат им по 13,50 лв. за ден. В Италия за тази работа дават почти

6 пъти повече - 40 евро надница

обяснила им дъщерята. "По-младите затова тръгват към чужбина. Тук остават по-старите, които се чудят как да свържат двата края, как да живеят и накрая... как да гласуват?", добавя Мери.

 

В КАНДАХАР

Рейнджърите под строй до урните

Секционната избирателна комисия в Кандахар, Афганистан, започна работа точно в 6 ч местно време. Много от военнослужещите са упражнили правото си на глас веднага след нощно бойно дежурство. Създадена е организация, за да могат всички желаещи рейнджъри от БГ контингента в Кандахар да упражнят правото си на глас в изборите за 43-то народно събрание, увериха от военното министерство.

 

 

БЕЛГИЯ 

Наплив в Брюксел

Гражданският дълг накара Десислава ван Дам, която е майка на 1-годишната Мари, да се вдигне от белгийския град Алст и да отиде до секцията в Брюксел, за да упражни правото си на глас. "Изобщо не съм си и помисляла, че няма да отида да гласувам", призна пред "Стандарт" нашата сънародничка, която е омъжена в Белгия от 2 г. "Дори когато е нямало за кого, пак съм пускала бюлетина", добави тя. Надеждата, че нещо ще се промени в България, е бил основният мотив на Десислава да гласува.

Много наши граждани са отишли до урните в Брюксел, макар че някои не са знаели добре български език и се е налагало да получат помощ при попълването на задължителната декларация за вписването в списъците. "Имаше доста хора, но нямаше опашки. Организацията беше добра", каза още жената. По думите й, гласуващите в Брюксел не са били единствено чиновниците от европейските институции, а и представители на различни слоеве. Освен в Брюксел, в Белгия, българите вчера можеха да пуснат бюлетина в Гент, Антверпен и Льовен.

 

НА ОСТРОВА

Работниците засрамиха студентите

"Избирателната активност надмина очакванията ни", призна Павел Кондов от секцията в британския град Екситър. 20-годишният студент от Варна, който е сред инициаторите за отварянето на секция в недотам популярния град в Югозападна Англия, добави, че живеещи и работещи българи в района са били по-активни от студентите в местния университет, чийто брой е около 150. "Всички от комисията гласувахме веднага след началото на изборния ден в 6 ч. Пуснахме бюлетина за промяна, която би могла евентуално някой ден да ни накара да се върнем в родината", добави студентът.

 

 

Гандия гласува за по-добра България

Никой не ни е агитирал по време на кампанията, признава Нора Колева

Стотици нашенци от рано сутринта в неделя отидоха да гласуват в градчето Гандия, смятано за едно от населените места в Испания с най-много българи. Той е близо да Валенсия, а гурбетчиите ни са близо половината от общо 70-хилядното население. Колонията там е излъчила свой сънародник за кметски съветник. Мнозина пропътуваха до секцията 40 км от близкия град Дения, за да пуснат бюлетини.

"Гласуването бе уредено добре, преди това попълнихме декларации. Чакахме известно време на опашка. Не забелязах някакви нередности.

Този път секцията бе само една

на предишните избори бяха две. Намира се в сградата на местния общински съвет в центъра на града", разказа 50-годишната Нора Колева. Тя и съпругът й Петър упражнили правото си на избор по обяд. Двамата са плевенчани. Емигрирали са преди 13 г.

"В Испания се информираме за случващото се в родината от българските телевизионни канали. Тук се издава български вестник. Лично аз слушах речта на президента Росен Плевнелиев, който призова хората да бъдат активни и споделям това. Всички искаме нещата в България да се променят към добро. Разбира се, познавам и нашенци, които не отидоха да гласуват. Не мога да ги питам защо, всеки си има причина. Във всеки случай тук по време на кампанията не съм забелязала да се прави агитация в полза на определена политическа сила", обясни Нора.

Работещите в чужбина българи имат бегла представа за ситуацията в страната и трудно се ориентират. Много от политическите сили, които се кандидатират, са им нови и непознати. Нора се връщала за последно преди 5 г., имала да решава важни лични проблеми и не й било до политика. Кризата кара мнозина емигранти в Испания

да се замислят за връщане

в България, сподели българката. Тях - също. Нора е пенсионирана по болест, съпругът й е шофьор на камион. Имат жилища и в двете държави. Синът им има дете от испанка. Дъщеря й пък има семейство в България. В Гандия вече почти не може да се намери работа. Отварят се сезонни работни места, защото градчето е курортно. Другата възможност за труд е бране на портокали в близките плантации.

 

ГЪРЦИЯ

Туристи окупираха секцията в Солун

"Много висока беше избирателната активност в сравнение с предишни избори", каза специално пред "Стандарт" генералният ни консул в Солун Васил Вълчев. Изборният ден в Солун, където по данни на гръцката полиция живеят 10 000 българи, е започнал в 6 ч сутринта, а представителка на нежния пол първа е направила своя избор. За по-високата избирателна активност са допринесли туристите ни, които не пропуснаха да се възползват от правото си дори в чужбина. "4 автобуса на известна българска туристическа фирма стовариха вчера пред генералното консулство в Солун желаещи да гласуват", добави Вълчев, като увери, че консулството е имало достатъчно бюлетини, въпреки че не е разполагало с точна информация колко екскурзии имало в района. "Този път туристите бяха по-активни. При предишни избори 50% от хората от автобусите се разхождаха по крайбрежния булевард. Вчера почти всички искаха да гласуват", уточниха пред "Стандарт" екскурзоводи.
"Хората бяха ориентирани за кого да дадат гласа си. Почти никой не се спря пред информационното табло. Всички изразиха надеждата оттук нататък новото правителство да е по-стабилно и да решава повече въпроси, а не всяка година да правим избори", добави Вълчев.

 

УКРАЙНА

В Киев ни стискат палци за реформи

"Гласувах за процъфтяваща България, защото сърцето ми е там. Където и да съм, милея за родината и стискам палци". Това каза пред "Стандарт" Весела Залогина, след като направи своя избор в украинската столица Киев.

"Не съм безразлична към случващото се в България и как живеят хората там". Така пък обясни участието си във вчерашните избори Нели Цигульова, която от 1987 г. живее в Киев. Жената уточни, че макар отдавна да е в Украйна, родината още й мила - нищо, че не й харесва случващото се в нея. "Надявам се нещо да се промени в по-добро посока. Че заслужаваме по-добър живот. Надявам се да се появят свестни политически сили, за които парите не са всичко. Човешкият живот е по-важен и се надявам този път да се получи", каза още Нели Цигульова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай