Драмата с кораба: Скалите големи, кранът не става

"Морска администрация" увърта, транспортният министър бесен

Драмата с кораба: Скалите големи, кранът не става | StandartNews.com

Драмата със заседналия кораб "Вера Су" край Камен бряг е на път да засенчи кошмара с танкера, който блокира Суецкия канал.

ИА "Морска администрация" най-после се събуди и проговори, но само за да каже, че все още нищо не може да направи.

Корабът е много здраво заседнал върху скалите, направихме опит да го дръпнем, за съжаление неуспешен, каза на брифинг директорът на ИА "Морска администрация" кап. Живко Петров.

Оказа се, че агенцията не разполага с техника, за да се справи с проблема. След като в 21,30 ч. вчера започна разтоварването и спря, защото кофата на крана се била неподходяща и азотните торове падали в морето, днес стана ясно, че самият кран не става за случая.

Той е много голям, вятърът го духа и го сваля върху скалите. Кранът е 22 м, всъщност няма какво да го задържи. Успяхме снощи малко да разтоварим, но този кран не е за пристанищно разтоварване, обясни Петров.

Някакъв товар свалихме с другата баржа, така или иначе трябва да намерим някакви други баржи, с които да продължим олекотяването на кораба, каза още шефът на агенцията.

Не знаех, че ще изтече тор, кранът беше нает с грайфер да разтоварва, защото това е, което имаме. Видях за какво става въпрос и въпреки всичко решихме тези два часа, с които разполагаме, да свалим част от товара с цел евентуално днес да пробваме да дръпнем кораба, но разчетите сочат, че може би над 600 кубика ще трябва да се свалят, обясни кап. Живко Петров.

„Морска администрация” е дала прекалено много време на корабособственика - една седмица да се състави план и още един месец да изведе кораба. Това за мен е безумно. Затова прекратих всички действия и мобилизирахме наличните ресурси, каза по-рано днес транспортният министър Христо Алексиев.

"Ще проверя кой по веригата е спал и кой не си е свършил работата. Ще бъда напълно безкомпромисен към всички", закани се министърът. И съобщи, че лично се заема със случая. Свързал се е със свой познат, холандец, който въпреки че е в отпуск, ще се заеме с казуса. Фирмата му се занимава със спасяване на кораби.

Предстои корабът да бъде укрепен с котви от по 4 тона, за да не се разбие в скалите при очакваните огромни вълни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай