Драма с пенсиите. Фондовете притесниха всички

Комисията за финансов надзор с нови данни

Драма с пенсиите. Фондовете притесниха всички | StandartNews.com

Нова драма с пенсиите. Осем от деветте фонда, в които се събират парите ни за втора пенсия, отчетоха отново отрицателна доходност за периода от две години – от 30 септември 2021 г. до 30 септември 2023 г. Това показват данните на Комисията за финансов надзор към края на септември.

Най-ниска доходност отчита УПФ "ДСК - Родина“ от -5,50%, както и УПФ ОББ с -4,40% и УПФ "Доверие“ от -4,13%. Единственият фонд с положителна доходност е УПФ "ЦКБ – Сила“ с доходност от 1,42%. Общо средната доходност на деветте фонда е -2,58%, но остава над определената минимална доходност от -6,36%.

Данните показват, че върху парите ни за втора пенсия не се трупат допълнителни суми от инвестициите, които правят универсалните пенсионни фондове с нашите пари. Според закона обаче сумата, която сме внесли през годините в нашите индивидуални партиди, е гарантирана и няма как да получим по-малко от нея.

Не по-добра е ситуацията и при професионалните пенсионни фондове, където се осигуряват задължително работещите в първа и втора категория труд. Там два фонда отчитат положителна доходност – ППФ "ЦКБ – Сила“ и ППФ "Съгласие“. Средната доходност на професионалните пенсионни фондове за периода от две години е -1,82%, при минимална определена доходност от -5,49%.

При доброволните пенсионни фондове, където желаещите могат да се осигуряват за трета пенсия, средната доходност също е отрицателна – 1,75%. Тук обаче четири фонда отчитат положителна доходност – ДПФ "Съгласие“, ДПФ "ЦКБ – Сила“, ДПФ "Топлина“ и ДПФ ПОИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай