Доц. д-р Бони Петрунова стана Почетен гражданин на Община Каварна

След гласуване на вчерашното заседание на Общинския съвет в Каварна

Доц. д-р Бони Петрунова стана Почетен гражданин на Община Каварна | StandartNews.com

Доц. д-р Бони Петрунова е удостоена със званието „Почетен гражданин на Община Каварна“ след гласуване на вчерашното заседание на Общинския съвет в Каварна. 

„В Каварна се чувствам като у дома си! Калиакра може да добие визия, която да покаже на света историята тук – на тази столица. Не може хора, които в миналото са били велики, днес да не са. Щастлива съм! В края на месец август т.г. ще проведем конференция, посветена на 20-ата годишнина от възстановяването на археологическите разкопки на нос Калиакра.Заслужава си да я посетите“, каза развълнувано след одобряване на предложението доц. д-р Бони Петрунова, предаде БНР. 

Доц. д-р Бони Петрунова е директор на Националния исторически музей. Тя е била е заместник-министър на културата, хоноруван лектор в Пловдивския Университет „Паисий Хилендарски”, в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, в Нов Български Университет. Изследователската дейност на доц. Петрунова на територията на община Каварна започва от 1989 година като член на екипа на археологическите проучвания на нос Чиракман и постепенно дейността й прераства като научен ръководител на археологическо проучване на крепостта Калиакра, където продължава да работи и до днес. За периода 2004 – 2023 г. на крепостта Калиакра са открити 10 сектора от предградието на вътрешния град, открити са 2041 движими и 404 недвижими паметници. Изнесени са 10 доклада, посветени на Калиакра и откритията там, станали достояние на най-престижните археологически конференции в различни градове на страната и в Британския музей в Лондон през 2023 година. Публикувани са интервюта и журналистически материали за резултатите от изследванията, както и четири книги и шест статии с научен принос, посветен на столицата на Добруджанското деспотство. Емблематичните открития на н. Калиакра под ръководството на доц. д-р Бони Петрунова, допринесли за повишаване на популярността на Каварна са: Пръстенът убиец от Калиакра - спечелил първо място в кампанията „Чудесата на България“, в категория „Открития“ за 2014 г.; Нефритената катарама, брилянтен амулет, открит през 2017 г.;  Татарска плячка – богато съкровище, открито през 2018 г.; Пръстенът на Георги – разкошен златен пръстен, който вдига още една малка завеса над историята на една от българските столици – Калиакра, открито в царския некропол в града на деспот Добротица през 2019 година. През 2023 година се навършват 20 години от възстановяването на археологическите разкопки на н. Калиакра – столица на Добруджанското деспотство. Проучванията на крепостта се подновяват през 2004 г. след дълго прекъсване от 70-те години на миналия век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай