Доц. Бърдаров: За бейби бум не може да се говори

Високата смъртност и самотните хора са големият проблем, казва преподавателят по демография

Доц. Бърдаров: За бейби бум не може да се говори | StandartNews.com

Пандемията се отрази в малки аспекти на демографията в страната. Това каза доц. Георги Бърдаров в ефира на Нова телевизия. „За бейбу бум не може да се говори“, категоричен е преподавателят по демография в СУ "Св. Климент Охридски".

„Има повишаване на раждаемостта и смъртността, което е логично и нормално. По принцип България има проблем със смъртността, като страната ни е водеща в света по този показател. Не мога да кажа, че пандемията се е отразила кардинално на демографията. Разликите са съвсем малки”, добави специалистът.

Според него големият проблем на България е смъртността и липсата на млади хора.

„На нас много ни липсва човещина и емпатия. Притеснява ни крайното разделение на хората“, казва Бърдаров. Той уточнява, че коронавирусът е засегнал основно големите градове и активните хора. Ситуацията в малките населени места почти не се е променила.

„Вярвам в доброто бъдеще на България“, казва Бърдаров, уточнявайки, че смята така не защото е оптимист, а защото вярва в младите хора в страната.

„Един от проблемите на съвременните развити общества, не само на България, е огромният процент самотни хора. Основното у нас е, че те живеят в изолирани места”, допълни експертът.

Преподавателят по демография си представя в България да няма голяма промяна след коронакризата. Споделя обаче, че е оптимист и вярва в доброто бъдеще на страната.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай