Мравките ни нападнаха. 5 начина да спасим дома

Със затоплянето на времето тази напаст е в състояние да плъзне навсякъде

Мравките ни нападнаха. 5 начина да спасим дома | StandartNews.com

Не е никак приятно домът ви да бъде осеян с мравки. Със затоплянето на времето тази напаст е в състояние да плъзне навсякъде, а тръгне ли веднъж, става все по-трудна за овладяване. Затова е важно да ги ликвидирате още в началото с помощта на природни средства.

Мравките в дома са напаст, от която страдат много хора. Появяват се предимно в търсене на храна и определено са неканени гости. Присъствието им е неприятно, но има домашни средства, с които можете да се отървете трайно от тях. 

Откъде идват мравките в дома и какво не обичат

Мравките се появяват в къщата доста бързо, но отнема много повече време, за да се отървете от тях. В домовете ни те търсят предимно храна и топъл подслон. Най-разпространени са фараоновите мравки и керемидите, но можем да срещнем и други видове. Мравките могат да влизат вкъщи, през пукнатини на прозорците. Затова е добре да запечатаме и замажем всички пукнатини в сградата, които могат да помогнат на мравките да проникнат вътре. Освен това, за да избегнете тези неканени гости, не забравяйте редовно да изхвърляте боклука си и да почиствате всички трохи от плотовете. Също така е важно контейнерите за храна да се затварят плътно.

Как да се отървем трайно от мравките у дома?

Едно от изпитаните домашни средства е да използвате лимонов сок. Мравките ги отблъсква тази кисела миризма и неприятен за тях вкус. Достатъчно е да се смеси с вода и с приготвената смес да се поръсят местата, където се движат мравките. Струва си да повтаряте тази дейност всеки ден.  Оцетът може да направи същото.

Можете също да смесите черен пипер с вода. Такава смес ще подейства успешно като възпиращ фактор. Разтварянето на дрожди в захарна вода и поставянето на съд с течност на пътя на мравките също може да помогне да се отървете от гадинките у дома.

Чесънът също е доста дразнещ за мравките. Затова е добре да се възползваме от интензивния му аромат.  Няколко скилидки чесън се заливат с вода и се оставят за 24 часа. Най-доброто решение е да напръскате повърхностите, където се появяват мравки, с охладената смес.

Освен това по пътя на мравките може да се поръси сода за хляб, канела или бакпулвер. Мравките също не обичат свежа мента, лавандула, майорана и листа от домати.

Използването на кора от прясна краставица също може да действа като възпиращ фактор за мравките.

/Actualno.com/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай