До месец и половина връщаме нелегалните

До месец и половина връщаме нелегалните | StandartNews.com

В последно време станахме свидетели на огромна дезинформираност сред обществото по отношение на проблема с бежанците. Това води единствено до нагнетяване на напрежението, но не и до нещо градивно. Затова искам да се обърна към българските граждани да се вслушат в призивите на премиера и министъра на вътрешните работи по отношение на търсенето на обекти от затворен тип на територията на страната ни.

Бежанците наистина няма с нищо да провокират или пък да попречат на обществото ни, пребивавайки на наша територия. Много е лесно да се каже - затворете границите, не допускайте бежанците. Но реалностите са съвсем различни. По-скоро трябва да помислим за това какви стъпки да предприеме държавата ни след появата на бежанците от Сирия. Ето защо от няколко месеца бяха предприети наистина радикални мерки.

С откриването на разпределителния център в Елхово се реши огромен проблем, свързан с неизяснената самоличност на бежанците, който тревожеше обществото ни. В центъра работят активно ДАНС, Агенция за бежанците, дирекция "Миграция" и неправителствени организации. Именно това е начинът да се отсеят кандидатите за статут на бежанци сред чужденците и тези, които не търсят убежище. Предприетите стъпки в тази насока включват промени в част от законодателството - в центровете от затворен тип да се прави дъблинско, а след него и ускорено производство.

Какво се има предвид?

Дъблинското производство представлява проверка дали човекът е подал искане за бежански статут и в друга страна. Така до месец и половина, ако на даден чужденец не може да се даде статут на бежанец по някакви причини, той ще попадне към дирекция "Миграция" и ще бъде върнат в родината си. По този начин ще отсеем тези от бежанците, които в последно време създадоха неприятности на обществото ни. Връщането на лицата, които не са кандидати за статут на бежанци, в страната им е наистина радикална мярка. Но има и друг проблем, свързан с това, че когато влезе на наша територия, всеки чужденец има право да подаде молба и до приключване на производството - дъблинско, ускорено или по общия ред. И докато трае тази процедура, ние не можем да го изведем от България.

Затова мерките в центровете трябва да бъдат засилени, за да се отсеят потенциалните бежанци сред чужденците. Защото чужденците, които идват у нас от държави, в които няма конфликти, не са никак малко. Наистина в момента най-много са сирийците - около 60%, но останалите са от други националности. Дори очакваме втората вълна бежанци да са от Афганистан. Традиционно у нас идват бежанци и от Ирак, Пакистан, зачестиха и тези от Африка. Така че не трябва да говорим за сирийски проблем, а за бежански, който тепърва предстои пред държавата ни.

Чужденците, които не бягат от военни конфликти, както сирийците, трябва да дадат много ясни доказателства, че наистина са преследвани и репресирани. Не става с обяснения от рода на "Един министър ме преследва". Когато се стигне до екстрадиция, една голяма част наистина се връщат доброволно, но за останалите не можем да разчитаме на съдействие от посолствата. След като техните граждани откажат да се върнат, и те съответно отказват да им издадат пасаван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай