Днес е Световният ден на зрението

Пазете очите си, те са прозорец към света

Днес е Световният ден на зрението | StandartNews.com

На днешния ден, 13 октомври се отбелязва Световният ден на зрението. Има много заболявания, които увреждат необратимо зрението като например глаукомата.  Смята се, че тя е болест предимно на хората над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. Независимо от това постоянно има хора, загубили зрението си от глаукома.

Усложнения от диабет са най-честата причина за слепота в трудоспособната възраст между 20 и 70 години. Диабетната ретинопатия и свързаните с нея кръвоизливи и отлепвания на ретината, както и вторичната глаукома водят до необратима загуба на зрението.

Макулната дегенерация, свързана с възрастта, е друг голям проблем, с който се бори съвременната офталмология. Това заболяване засяга централното зрение и в различни срокове води до зрителна инвалидизация и до силно влошаване на качеството на живот. Особено актуален е този проблем в наши дни поради бързото застаряване на населението.

Катарактата е причина за временно нарушение на зрението. Развитието на съвременната офталмохирургия дава изключителни възможности за бърза зрителна рехабилитация, включително и за коригиране на рефракционните аномалии посредством имплантиране на подходящи вътреочни лещи. В България ежегодно се извършват около 25 000 операции за катаракта на съвременно световно ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай