Днес честваме 111 г. от обявяването на Независимостта

Тържествата в София традиционно започват в 11 часа

Днес честваме 111 г. от обявяването на Независимостта | StandartNews.com

На 22 септември България отбелязва 111 години от обявяванета на Независимостта. Цялата история на България, която е една от най-старите държави в Европа, е белязана от борбата за независимост. В цялата страна ще има официални чествания и тържества и поне за ден българският ентусиазъм и патриотизъм ще се възродят.

Тържествата в София традиционно започват в 11 часа, така ще е и тази година пред Паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I”. В програмата ще участват Софийският духов оркестър, смесен хор „Света София” с ръководител Валентин Бобевски, квартет „Славей” и актрисата Силвия Лулчева. Военен ритуал ще изпълни Националната гвардейска част.

Кулминацията на честванията е във Велико Търново. През целия ден в старата столица ще има събития, свързани с паметната дата. От 7.30 часа в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“ ще бъде отслужена празнична литургия от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове”. Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта. Пред храм „Св. 40 мъченици“ ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и знамената на държавни институции. Военният ритуал по издигане националното знаме ще започне в 10.30 часа в Архитектурно-музеен резерват „Царевец”. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова, ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, а по-късно курсанти от Националния военен университет ще поведат празничното шествие, което ще завърши с полагане на гирлянди на паметник „Майка България”. Празничният ден продължава на Самоводската чаршия, където ще се проведат демонстрации в работилниците на АЕК „Самоводска чаршия“. На обяд пред сградата на „Български пощи“ ще се състои шоу-спектакъл на участниците в ХІII Международен фестивал на военните оркестри. Вечерта на площад „Цар Асен І“ пред крепостта „Царевец“ ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие. След това ще има тържествената заря-проверка. В 20.15 часа ще бъде представен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” и ще има празнични фойерверки.

Денят на независимостта на България ще бъде отбелязан и в Троян, където на тържествената церемония на площад „Възраждане“ от 11.30 часа ще присъства вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай