Дисни болница ще вдигат край морето

Задължават работодателите да осигуряват обучение на медсестрите

Дисни болница ще вдигат край морето | StandartNews.com

Варна. Готов проект за изграждане на Дисни детска болница за 6 млн. лева предвижда лечението на хлапета да се извършва в естествена за тях среда за игра и в света на приказките.

Доктори и медсестри ще хвърлят бялото болнично облекло и ще бъдат облечени като любимите герои на децата. Проектът, който предвижда 100 легла, представиха пред здравния министър д-р Таня Андреева от Медицинския университет и УМБАЛ "Св.Марина" във Варна. Болница като Дисни ленд има в Европа, но ще е първа за България, каза проф. д-р Жанета Георгиева, управителка на „Св.Марина", на чиято територия ще бъде изградена, а за финансиране ще се кандидатства по еврофондовете в следващия програмен период 2014-2020 година.

По швейцарски проект, който е замразен от 23 години насам и трябва да се адаптира, ще започне и строителство на втора АГ–болница във Варна в двора на МБАЛ „Св.Анна", стана ясно при посещението на здравния министър и министърът на образованието проф.д-р Анелия Клисарова. Те бяха на водосвета и тържественото откриване на детска клиника с отделение за интензивно лечение, неврология и неонатология в „Св.Марина", където са вложени над 730 000 лева, осигурени от министерството на здравеопазването, от собствени инвестиции и от дарители.

Спешната помощ, майчинството и детското здравеопазване са акцентите в стратегията на министерството, която предвижда близо 1 млрд. лева за медицина в България през следващия програмен период, припомни д-р Таня Андреева. Доктори от доболничната помощ да работят и в училищните кабинети, както и в детските градини, и да имат възможност за професионално развитие и специализация. Дори не финансовият стимул, а липсата на професионално израстване е по–голям за лекарите от ТЕЛК-овете, каза здравният министър.

С нормативен документ работодателите ще бъдат задължени да осигуряват специализации и на мед. сестрите и да продължават своето обучение - в педиатрия, хирурия и др., допълни д-р Таня Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай