Дишайте дълбоко, за да сте здрави

Дишайте дълбоко, за да сте здрави | StandartNews.com

Така тялото се освобождава от отровните вещества и се пречиства кръвта


Вече е доказана пряката връзка между доброто ни здраве и дълбокото дишане. Повечето от хората използваме едва 20-30% от капацитета на белите си дробове, т.е. дишаме повърхностно, а това лишава тялото ни от кислород. Методът холотропно дишане набира все по-голяма популярност и у нас през последните години. Той е уникален с това, че с прости действия, каквото е нашето дишане, можем да разрешим сериозни физически, емоционални и психични проблеми. Лятото е в разгара си, чувстваме се по-щастливи и спокойни, но все пак жегите също крият своите рискове за здравето.

"Практикувайки дълбоко дишане, си даваме невероятната възможност сами да си помогнем, да включим т.нар. вътрешен целител или мъдрец, който е в нас", обясни един от малцината сертифицирани водещи на сесии по холотропно дишане в България Петьо Коджабашев, който е завършил "Grof Transpersonal Training".а
Терапевтът напомни думите на Учителя Петър Дънов: "И тъй, помнете, че всички болести и неразположения се лекуват с дълбоко и съзнателно дишане" ... "Няма болест, която не може да се лекува чрез дишане."
Когато тялото е лишено от кислород и вещества, доставяни чрез дишането, то се разболява. Затова чрез него можем да предотвратим много болести и неразположения през летния сезон - главоболие, стомашни смущения, сърдечни кризи, проблеми с кръвообращението, водещи до потене, инфекции и недобро общо здравословно състояние. При издишването тялото ни се освобождава от отровните вещества и се пречиства кръвта. Ако не дишаш правилно, в тялото се събират токсини. 80% от пречистването на организма става, когато издишаме.
Лятото е сезонът, когато денят е най-дълъг, слънчевата светлина е в изобилие и енергията в природата е най-мощна. През лятото човек е максимално активен, а за това основна роля има сърцето, свързвано с подсъзнанието, емоциите, чувствата. Затова

лятото е подходящо време за повишаване на духовните сили

успокояването на емоциите и реализирането на творческия потенциал, хармонизиране и баланс, а това може да се постигне с дълбокото и интензивно дишане.
Когато човек е в хармония, сърцето му е силно и здраво, умът е спокоен, а сънят пълноценен. И обратно - когато е в дисбаланс, се появява възбуда, нервност, безсъние. Когато имаме повече енергия, тогава няма проблеми, страдания и болести. Проблемите в живота ни започват от липсата на енергия, каквато можем да си доставим, дишайки дълбоко, ритмично.
"Човешкото тяло е невероятен, огромен космос. Нашето тяло има способност да се самолекува, стига да не му пречим. Холотропното дишане ни дава възможност да влезем в неизследвани пространства или т.нар. трансперсонално пътуване. Това означава, че

човек се докосва до вътрешните си сили, енергия и мъдрост

давайки възможност на тялото да се самовъзстановява", допълва Коджабашев.
Холотропното дишане лекува, това е доказано в практиката. С активирането на всички сетива, човек се чувства жив чрез тялото си. Чрез отпускане и освобождаване от негативните емоции, дишайки дълбоко, настъпва лекота - естественото състояние на организма в хармония и здраве. Облекчават се невротични и психосоматични симптоми, помага при фобии, мигрена, астма, респираторни и грипни вируси, проблеми с кръвоносната система - тромбофлебит, изтръпване на крайниците, също така алергии, зависимости - от алкохол и наркотици, невъзможност за забременяване, без медицински причини, проблеми на климактериума и др.
Холотропното дишане като практика включва дълбоко и непрекъснато дишане, съпроводено с емоционално наситена музика, работа с тялото, накрая се прави рисуване на мандала - това е процесът на интеграция на онова, което човек е преживял, почувствал и осъзнал по време на холотропната сесия. Много важна част от холотропното дишане е музиката, а сесията продължава около 3 часа. Провежда се в специално предназначена спокойна и защитена среда, под наблюдението на сертифициран водещ по холотропно дишане и с грижата на обучени асистенти. По време на холотропната сесия човек преживява много неща и на телесно ниво - усещане за студ, за жега, различни видове болки и схващания. Това са признаците, че наистина процесите са се задвижили, тялото реагира, има възможност да се самолекува.

Методът е създаден от психиатъра Станислав Гроф

през средата на 60-те години на миналия век и е особено ефикасен за превъзмогването на ежедневния стрес, в който живеем. Научно е доказано, че 70-80% от заболяванията ни са на психо-соматична основа, т.е. дължат се на психиката и на съзнанието ни.
Терапията не е препоръчителна обаче за хора с тежки хронични заболявания, особено сърдечно-съдови, психотични състояния, епилепсия, глаукома, бременност, остеопороза, скорошна операция и фрактури, остри инфекциозни заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай