Диета по мярка сваля кръвното и помага при рак

Диета по мярка сваля кръвното и помага при рак | StandartNews.com

В "Александровска болница" изготвят персонален режим на всеки пациент
Не яжте първо, второ и трето, препоръчва д-р Митко Ригов

Наднорменото тегло е бич за хората в развитите страни. То може да доведе до редица болести или да се провокира от такива. Какви са причините за повечето килограми? И как да ги намалим и да бъдем здрави? Попитахме диетолога д-р Митко Ригов от "Александровска болница".

"Факторите, които водят до наднормено тегло, не са един и два. Сред тях са наследствената предразположеност, метаболитни и хормонални проблеми, начинът на живот и хранене, обездвижването, стресът", казва д-р Митко Ригов. И ако няма как да коригираме гените, то върху всички останали фактори можем с воля и желание да повлияем.

Най-неблагоприятното състояние е метаболитният синдром, категоричен е д-р Ригов. При него освен затлъстяване има и нарушение на липидната обмяна, прекалено много "лош" холестерол, триглицериди. Наблюдават се също нарушение на въглехидратния толеранс, дори диабет тип II, висока пикочна киселина, високо кръвно, омазняване на черния дроб казва специалистът. Затова неслучайно метаболитният синдром е

известен като "тихия убиец"

В основата му е инсулиновата резистентност, която напредва с увеличаване на мазнините в тялото. При това състояние се отделя повече инсулин в кръвта, който не се усвоява пълноценно от "затлъстялото тяло" и циркулира в по-големи от обичайното количества в кръвното русло. Това предизвиква падане на кръвната захар и чувство за глад. Тогава човек започва да яде бързи захари от кексове, бисквити, банички, кифли, сладки неща, казва д-р Ригов. Това обаче кара тялото да отдели нов инсулин, който пак не се усвоява и така се създава един порочен кръг, който води и до увеличаване на теглото. Предлаганите за бързо похапване храни също не са най-доброто нещо, което може да се консумира, защото съдържат повече сол и мазнини, добавки за да имат по-силен вкус, за да се продават.

Изходът от омагьосания кръг

е в оптимизирането на храненето. Подходящата диета може да помогне не само в намаляването на килограмите, но и при редица заболявания, категоричен е специалистът. Сред тях са хормонални проблеми, бъбречни, чернодробни като цирозата и хепатита, метаболитни като диабета, подаграта, дислипидемиите, също така при сърдечно-съдови - като високото кръвно или стомашно-чревните като гастрит, язви и дори при рак. Унифицирани правила обаче няма, най-важен е индивидуалният подход, защото това, което е лошо за един, може да е добро за друг, допълва д-р Ригов. Изработването на персонален режим, който да доведе до редукция на теглото или да помогне при лечението на дадено заболяване, е сред новостите в "Александровска болница". Предлагаме както индивидуални прегледи, така и

3-месечни пакети за диагностика и лечение

обяснява д-р Ригов. В тях се включват редица изследвания на - биохимични, кръвни, хормонални, урина, анализ на състава на тялото, консултации с други специалисти. На базата на тези данни, изяснявайки здравословния статус на човек, предписвам и вида здравословно адекватно хранене, обяснява специалистът. Режимът може да е за няколко седмици, месeца или модел за дългосрочно хранене, особено при хронични заболявания, зависи от целта, пояснява той.

Въпреки че няма универсални диети, някои правила за здравословно хранене са азбучни истини. Например когато човек е предразположен към напълняване, всички храни, които дават бърза захар - като бялото брашно, картофите, ориза, плодовете, сладкото, могат да бъдат рисков фактор, казва той. Ако човек не е обременен генетично и има добър здравословен статус, може да ги консумира. Но трябва да спазва енергиен баланс, да не се прехранва, иначе винаги ще се получат мазнини, допълва д-р Ригов. Това означава, че едно хранене за жена не трябва да е повече от 500-600 г, а за мъж - 600 до 800 г. Освен това то трябва да включва проста храна с алкален превес, каквито са зеленчуците и плодовете. Също така не трябва да смесваме много видове храни в един прием. Бабите и дядовците ни са яли 2-3 пъти годишно месо, повече пълнозърнест хляб без набухватели и с квас, зеленчуци, умерено са консумирали млечни продукти, имали са много движение, дава пример д-р Ригов. Според него тежки храни са тестените, а консумирането на първо, второ и трето на едно хранене е прекалено. Тези правила обаче не означават, че няма никога да вкусите шоколад например. Няма лошо да хапнете нещо сладко, но не трябва да се пристрастявате, защото това са само празни калории, категоричен е той. В класацията му най-полезни са храните, за които тялото изразходва повече енергия за разграждане като белтъчните, а също сложните въглехидрати и растителните мазнини. Протеиновите диети обаче не са подходящи за всеки. Ако не са добър вариант за вас, може да минете на по-вегетарианско хранене, казва д-р Ригов. Разделното хранене също е добро за тялото, защото по-леко се усвоява храната. При него времето между приемането на различни видове храни трябва да е поне 3 ч.

Най-важно е да стопим мазнините

Най-важно е да се направи редукция на телесните мазнини. Те са най-голямата жлеза в нашето тяло, отделят много вещества, които влияят върху апетита и водят до инсулинова резистентност, казва д-р Митко Ригов. Нормалното съдържание на мазнини е различно според пола и възрастта. При по-младите мъже то трябва да е между 8-18% от общата телесна маса, а с напредването на годините - до 24-25%. При жените съдържанието е повече - до 30 г. мазнините може да са до 28% от теглотo, а при раждали и по-възрастни дами - до 34%. Важно обаче е и как са разпределени тези мазнини - колко са висцерални (в коремната кухина), колко са външните коремни мазнини. Най-опасни са точно те.

Кога сме затлъстели?

Има общо приет индекс на телесна маса (BMI). При резултат под 25, теглото е поднормено. Нормалните килограми се движат в графата от 25 до 30, а над 30 има затлъстяване. Но този индекс не е универсален. При децата и мъжете дава отклонения, казва д-р Митко Ригов. Опитът му показва, че дори малчугани със затлъстяване попадат в графата за нормално тегло. При мъжете пък има здравеняци, които може да се класират в графата със затлъстяване, а масата им да е от мускули и да нямат никакъв проблем с теглото. Затова най-правилният подход за оценка е индивидуалният, който се прилага и в "Александровска болница".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай