Диагнозата на Орбан

Диагнозата на Орбан | StandartNews.com

Георги Даскалов, ekipnews.com

"Европа е богата, но слаба. Това е възможно най-лошата комбинация. Резултатът е катастрофален. Понеже Европа не може да защити външните си граници, вътрешните отново се затварят. Трябва да преосмислим много от решенията, институциите и договорите на Европа. Но докато това стане, не можем да седим със скръстени ръце".

Това каза унгарският министър-председател Виктор Орбан във вторник по време на дебатите, след които парламентът разреши армията да охранява границите.
Мнозина не харесват Орбан.

Но той, както казваше Робърт Пен Уорън за един друг политик от същия тертип, е усвоил един прост принцип: не можеш да си опържиш омлет, ако преди това не счупиш яйцата.

Госпожа Кунева написа в сряда едно есе, в което казва, че бежанската криза откроява лидерството в Европа и че сега европейските лидери са госпожа Меркел и господин Юнкер.
Добър дан, тетко Маро. Те и на книга са такива.

Колкото и да се взирам, не виждам лидерство в тях. За добро или зло единственият политик в Европа, който действа, сега е Виктор Орбан. Другите го следват.
Орбан не се ограничи до констатацията. Предлага и решения.

Първо, да се дадат пари. Това е логично. Щом не може или не иска да реши въпроса със сила, Европа трябва да се откупи. Да даде пари на Турция, на Ливан, на Йордания, за да останат бежанците там.
Второ, гръцката граница да се пази от европейски сили.

Трето, всички бежанец, който се стреми към Германия или Скандинавия, но идва от страна от ЕС или от асоциираните в европейското пространство страни, да не получава право да кандидатства за убежище. Това също е логично - тези страни са мирни и сравнително уредени и спасяваме бежанците от войната.

Контрапредложението на официалните лидери е да си разпределим бежанците без значение в коя държава са стъпили за първи път по сложна система от квоти. То е обвързано с условности и не всички го приемат. Роберт Фицо например каза - докато аз съм премиер, Словакия няма да приложи квотите. Мнозина мислят като него, но или ги е страх, или не намират смисъл да се обаждат.

Европа може да приеме всички бежанци. Поне на този етап. Но не може да си позволи да изглежда слаба и бездейна.
Щото ще я разкостят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай