Детски празник "Мъдростта на народа ни"

Представят изложба с детски илюстрации „Приказки от България“ в музея "Земята и хората"

Детски празник "Мъдростта на народа ни" | StandartNews.com

За 16-та поредна година на Първи юни фондация „Детето и фолклора“ организира в Националния музей „Земята и хората“ празник на софийските деца и на българския фолклор.

Под надслов „Мъдростта на народа ни“ ще бъде представена изложба с детски илюстрации „Приказки от България“. Ще видим  познати и не толкова познати, но любими приказни герои от цялото ни етническо ни разнообразие, в т.ч. арменски, турски, еврейски, ромски. С любов и талант малките художници представят пъстрия свят на предците ни, лицата им, усмивките и радостите им, вълшебствата в живота им. Рисувайки и изявявайки се чрез него, те се докосват, опознават и разбират този свят, пренасят мъдростта на живота някога в живота сега, учат се от нея. Празникът започва в 14 ч.

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано с представяне на многоезичната поредица „Българската народна мъдрост по света“, съвместно издание на фондацията и Държавната агенция за българите в чужбина. В досега излезлите осем тома са събрани и преведени на различни европейски езици пословици и поговорки, гатанки, басни, приказки, чествания на празници и обичаи, митове и легенди. Поредицата има своите читатели по всички краища на света, където има български училища, български деца, родолюбиви българи.

В празничен концерт-спектакъл ще участват избрани състави  от различни училища, читалища, школи по изкуствата. Най-добрите млади илюстратори ще получат наградите си, млади артисти ще получат сцена за изява на таланта си.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай