Детска книжка изправи косите на петокласниците - пиянство и секс

Книгата се казва „Да пробудиш драконче”

Детска книжка изправи косите на петокласниците - пиянство и секс | StandartNews.com

Сексуално съдържание и циничен текст бележат книга, която е била представена пред ученици в пети клас. Част от тях дори са си купили четивото. За случая сигнализираха възмутени родители от няколко училища в Хасково. Представянето е било част от проект на фондация, насърчаваща четенето сред децата, предаде Нова телевизия. 

„Книгата се казва „Да пробудиш драконче”. На някои страници има нецензурни и груби изрази. Потресена съм. Рекламира се алкохол, насърчават се децата да пият”, разказа Живка Ванчева, майка на петокласничка.

„Този проект дойде като естествено продължение на Седмицата на детската книга. Когато се срещнахме с авторите, бяхме във възторг, че искат да представят на децата нови, млади автори”, коментира Веселина Политова, началник на регионалното управление по образование.

Инициативата е на Константин Иванов и неговата фондация.

„10 години не е имало нито един проблем. Във всяко училище гостуват различни автори. Има екип в инициативата за това дали книгите отговарят на изискванията. Ние заставаме зад всеки един автор. За мен има и разнопосочно мнение – колкото родители не харесват книгата, толкова и я харесват“, заяви Иванов, който е инициатор на „Разказвачът на приказки“.

„За съжаление не познаваме изцяло текста на четивото. Винаги предварително изпращаме списък с имената на книгите и авторите на родителите. При желание може да се научи много за тях в интернет. Книгата повече няма да бъде представяна на децата. Договорът с автора е  прекратен”, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай