Деца рисуват приказки от България

„Приказки от България“ е темата на изложбата, посветена на Деня на детето в Националния музей „Земята и хората“

Деца рисуват приказки от България | StandartNews.com

„Приказки от България“ е темата на изложбата, посветена на Деня на детето в Националния музей „Земята и хората“. Откриването й на 1 юни се превърна в истински празник за таланта на децата ни и мъдростта на народа ни.

"Да откриват за себе си мъдростта на народа ни, да я разбират и обичат, да творят и се изявяват чрез нея, да се опознават и сприятеляват... -  това  се стремим да правим с екипа на фондацията и многото приятели педагози и творци вече 20 години, -  ни каза  д-р Лилия Старева, председател на фондация „Детето и фолклора“. - Тази година могат да се видят  познати и не толкова познати, но любими приказни герои от цялото ни етническо ни разнообразие, в т.ч. – арменски, турски, еврейски, ромски. С любов и талант малките художници представят пъстрия свят на предците ни, лицата им, усмивките и радостите им, вълшебствата в живота им. Рисувайки и изявявайки се чрез него, те „докосват“, опознават и разбират този свят, но и пренасят мъдростта на живота някога в живота сега, учат се от нея.

Конкурсът за илюстрация на български фолклорни образци се провежда за 16-та поредна година. Участват български деца от различни училища, читалища и школи, като броят им всяко година се увеличава. Рисунките показват завидно художествено майсторство, талант, любопитен и открит детски поглед към света на предците ни.  
Откриването на изложбата беше съпътствано от празничен концерт-спектакъл с не по-малко талантливи изпълнители – певци, музиканти, танцьори, сред които носители на редица престижни награди - Български фолклорен център „Нестия“, балет „Меги денс“ при НЧ „Роден край“, възпитаниците на г-жа Даринка Пушкарьова, фолклорен състав при НЧ „Николай Хайтов“...
     
Представена бе и многоезичната поредица „Българската народна мъдрост по света“, съвместно издание на фондацията и Държавната агенция за българите в чужбина.

Проектът е съфинансиран от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитието на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира в подкрепа на инициативата „София – Европейска столица на спорта“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай