Дете издъхна заради липсващ хирург (ОБЗОР)

Дете издъхна заради липсващ хирург (ОБЗОР) | StandartNews.com

8-годишният Толга изгасна в спешното в Разград пред родители и лекари

Разград. Дете издъхна в спешното отделение на разградската болница заради липсващ детски хирург. 8-годишният Толга от заветското село Иван Шишманово бил доведен в неделя привечер от родителите си в спешния кабинет заради болки в корема. Дежурният доктор Мануилов установил "чревна непроходимост" и насочил болното момче към хирург. В местното педиатрично отделение обаче никога не е имало щатен опериращ детски лекар и докторите пренасочили Толга към варненска клиника. От болницата в Разград предложили на семейството детето да бъде откарано до Варна с линейка, но родителите предпочели да пътуват със собствената си кола и около 18,45 часа отвели сина си. Половин час по-късно те се върнали в спешното отделение с обяснението, че състоянието на момчето бързо се влошава и те се страхуват, че то няма да може да стигне безпрепятствено до болницата в морския град. Малко по-късно Толга издъхнал.

По случая е образувано досъдебно производство, съобщиха от полицията в Разград. Тялото на осемгодишното момче бе откарано за аутопсия в болница в Русе. По-късно стана ясно, че причината за смъртта е тежък токсичен колит. През последните дни детето хапнало повече месо, но не ходело до тоалетна. Назначени са и допълнителни микробиологични изследвания, които трябва да изяснят всички обстоятелства около трагичния инцидент.

Токсичният колит е възпаление на дебелото черво, предизвикано от отровни вещества. Те могат да бъдат както храни, така и лекарства. Първите признаци на колита са болки в червата, съпроводени с къркорене и с издуване на корема. Освен това редуването на запек с диария. Изходът от заболяването зависи от степента на развитието на болестта и натравянето. В някои случаи обаче може да бъде и фатален.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай