Депутатите форсират промените за насилие над медици

Символичните протести на медиците продължават в цялата страна

Депутатите форсират промените за насилие над медици | StandartNews.com

София. Промените за налагане на наказателна отговорност на нападателите на лекари вероятно ще влязат в пленарна зала още тази седмица. Междувременно в цялата страна продължава символичният протест на заетите в Спешна помощ, а синдикалните организации предупредиха и за възможни ефективни протести.

Временната парламентарна комисия по правни въпроси прие единодушно на първо четене четири законопроекта за промени в Наказателния кодекс, с които към групата на защитените професии се прибавят членовете на медицински екипи, а по предложение на Атака - и учителите. Така се приравняват наказанията за нападателите, които посягат на лекари и полицаи.

Председателят на комисията Христо Бисеров заяви готовността на Народното събрание да приеме поправките на първо четене в пленарна зала още в четвъртък.

След побоя над медицински екип в София преди дни здравното министерство настоя в бъдеще нападателите на лекари да носят наказателна отговорност.

Символични протести в цялата страна

Във вторник към символичните протести на служителите в Спешна помощ продължават. В почти всички области на страната те закачат на реверите си книжни лентички, на които пише „Ние протестираме. Не на насилието". Освен за инкриминиране на посегателствата срещу лекари и те настояват и за инсталиране на паник бутони в санитарните автомобили на Спешна помощ и във всички спешни кабинети в 187 филиала на Спешна помощ в страната.

Възможни ефективни протести

Медицинската федерация към КТ „Подкрепа" пък обяви, че ще приведе структурите си в готовност за ефективни протестни действия в случай, че не бъдат предприети законодателни промени за сигурността на медиците. „Безрезервно подкрепяме символичните протести на колегите от този толкова важен за българското здравеопазване сектор. Безапелационно се присъединяваме към призива на Българския лекарски съюз – до 15 юни, този изключително сериозен проблем да намери своето законодателно решение, се посочва в декларация на синдиката.

Промени и за майчинските

Временната правна комисия прие на първо четене и два законопроекта за промени в бюджета за държавното обществено осигуряване, с които средствата за отглеждане на дете до двегодишна възраст да се увеличат от 240 на 310 лева. Законопроекът на ГЕРБ предлага, това да стане от 1 юли тази година, а този на Коалиция за България - от 1 октомври. На коя дата ще бъдат приети, ще се решава между първо и второ четене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай