Депутатите се поправиха! Ще има радост за пенсионерите

Депутатите взеха решение от 1 юли минималната пенсия да бъде 467 лева, а максималната – 2 000 лева.

Депутатите се поправиха! Ще има радост за пенсионерите | StandartNews.com

С 10 % пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли, след това към сумата ще бъде добавена и 60-левовата добавка. Това гласува окончателно бюджетната комисия в парламента, съобщава БНР.  Комисията одобри текстовете за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване. От 1 октомври ще има преизчисляване на пенсиите, което ще увеличи средствата за около 720 000 пенсионери.

Депутатите взеха решение от 1 юли минималната пенсия да бъде 467 лева, а максималната – 2 000 лева. Най-сериозен спор предизвика текстът, според който от 1 октомври максималната пенсия ще се увеличи до 3 400 лева. Георги Ганев от Демократична България предложи таванът да е 2 500, а Кирил Ананиев предупреди, че друго правителство ще трябва да изпълнява записаното от настоящото, което предизвика диалог между двамата.

Остра полемика предизвикаха и предложенията за увеличението на средното ниво на пенсиите, както и дали добавките за ковид трябва да бъдат част от основната пенсия или да бъде оставена като добавка: Очаква се следващата седмица текстовете да влязат и в пленарната зала, за да бъдат окончателно потвърдени.

По-рано днес обаче не беше сигурно дали пенсиите ще бъдат увеличени. За разискванията в парламента вижте тук

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай