Денков в списък на топ учените в света, объркване с Витанов

13 представители на СУ влизат в престижната класация

Денков в списък на топ учените в света, объркване с Витанов | StandartNews.com

Станфордският университет постави 13 представители на СУ "Св. Климент Охридски" в престижния списък  на първите два процента на най-добрите учени в света за 2021 година.

Сред тях е настоящият министър на образованието акад. Николай Денков, който е на 727-о място сред всички учени в  света, работещи в област Химическа физика. Най-добре представеният българин в класацията е Николай Витанов, който е на 216-о място в света в направление Обща физика. Това обаче не е математикът проф. Николай Витанов, който бе част от Националния оперативен щаб срещу COVID-19, а неговият съименик - физикът акад. Николай Витанов, зам.-ректор на СУ.

Другите зявени учени от Алма Матер са: проф. Иван Христов от Физическия факултет (242 място в Оптоелектроника и Фотоника), проф. Валентин Попов от Физическия факултет (966 място в Приложна физика), чл.-кор. Стойчо Язаджиев от Физическия факултет (1533 място във Физика на ядрото и елементарните частици), проф. Иво Грабчев от Медицинския факултет (1303 място в Органична химия), акад. Петър Кралчевски от Факултета по химия и фармация (1956-2000 г.) (1148 място в Химическа физика), проф. Иван Иванов от Факултета по химия и фармация (1936-2018 г.) (1713 място в Химическа физика), проф. Георги Вайсилов от Факултета по химия и фармация (1902 място в Химическа физика), чл.-кор. Красимир Данов от Факултета по химия и фармация (1915 място в Химическа физика), чл.-кор. Димитър Цалев от Факултета по химия и фармация (1123 място в Аналитична химия), проф. Ирина Караджова от Факултета по химия и фармация (2284 място в Аналитична химия) и доц. Мича Каравастева от Факултета по химия и фармация (366 място в Мини и металургия).

Класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти. Тя е съставена въз основа на комплексен анализ, който обхваща информация за брой цитирания, H-индекс, коригиран в съавторство Hm-индекс, цитати на статии при различни позиции на авторство и други.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай