ДБ иска от Фандъкова да забрани шествието на Безсмъртния полк

Шествието е в чест на Червената армия – окупатор в България след 9 септември 1944 г.

ДБ иска от Фандъкова да забрани шествието на Безсмъртния полк | StandartNews.com

От „Демократична България“ призоваха Столичната община да забрани шествието на т.нар. „Безсмъртен полк“, за което организаторите му са планирали да се състои на 9 май.

В декларация общинските съветници от ДБ напомнят, че шествието е в чест на Червената армия – окупатор, настанил се в България след 9 септември 1944 г.

„Неприемливо е в центъра на столицата на държава-членка на Европейския съюз и НАТО да бъдат развявани знамена на страна-агресор, още повече че посолството ѝ си позволява да нарича българските граждани „евроатлантически подлоги“, се казва в декларацията.

„Несъмнено събитието ще бъде използвано като повод и за изразяване на подкрепа към изцяло противозаконните и в разрез с международното право действия на руската армия в Украйна“, се казва още в декларацията.

Ето и пълния й текст:

"Навръх Деня на Европа български еквивалент на т.нар. „Безсмъртен полк“ се кани да проведе шествие в чест на Червената армия – окупатор, настанила се в България след 9 септември 1944 г. Несъмнено събитието ще бъде използвано като повод и за изразяване на подкрепа към изцяло противозаконните и в разрез с международното право действия на руската армия в Украйна.

„Демократична България“ неколкократно и ясно изрази своята позиция спрямо непредизвиканата война, започната лично от президента на Руската федерация Владимир Путин, която доведе до множество невинни жертви, както и редица икономически предизвикателства не само в България, а и в световен мащаб.

Бихме искали да напомним, че комунистическият режим е обявен за престъпен от страна на Народното събрание на Република България и е абсолютно неприемливо в центъра на столицата на държава-членка на Европейския съюз и НАТО да бъдат развявани знамена на страна-агресор, още повече че посолството ѝ си позволява да нарича българските граждани „евроатлантически подлоги“.

Призоваваме Столична община да вземе превантивни мерки, за да бъде избегната излишна  ескалация на напрежението, като обяви най-логичното и правилно решение – да забрани шествието."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай