Дъвката „ООН" няма да повлияе на изборите

Дъвката „ООН" няма да повлияе на изборите | StandartNews.com

И двете българки бяха без шанс да оглавят световната организация

Ще бъде ли пренесен в предизборната президентска борба скандалът "ООН", където две българки участваха в надпреварата, но в крайна сметка загубиха? Какви са шансовете на Цецка Цачева, след като в последното социологическо проучване на "Маркет линкс" се оказа, че тя има по-малка подкрепа отколкото има партия ГЕРБ? "Стандарт" потърси за коментар специалистът по избори проф. Михаил Константинов.

Авторитетът на ГЕРБ ще покрие кандидатурата на Цачева

- Какво се случи в ООН, проф. Константинов, очаквано ли беше и двете ни кандидатури да се провалят ?

- Беше ясно, че и двете нямаха шанс. Сумата от положителните гласове на двете ни кандидатки, е по-малка от гласовете на португалеца Гутериш. Бокова има седем „да", Георгиева - 5. Сборът прави 12, а Гутериш има 13 гласа. Двете българки заедно имат по-малко от него – за какво говорим. Освен това и срещу двете имаше вето. А това вето не зависи дали в играта се е появил друг. Ветото си е вето. Между другото за Бокова се забравя един славен момент от нейната биография. Тя прие палестинската автономия в ЮНЕСКО и САЩ напуснаха организацията. Смятате ли че САЩ са забравили това? Те щяха да гласуват само вето, или пък да си осигурят някой друг да го даде вместо тях. Това е дипломацията.
Друг е въпросът, че представянето на Кристалина Георгиева беще много разочароващо. Макар че това е донякъде естествено – тя се включи в битката много късно. Толкова късно, че нямаше кой да я разпознае и да гласува за нея. Тя според мене ядоса много държави членки на Съвета за сигурност, когато се появи.

- Защо?

- Защото те вече пет пъти се явяват на състезанието, умуват, дипломатстват, гласуват и изведнъж на последното, цветното гласуване, се появява тя и влиза в играта. И аз ако съм на мястото на една държава в ООН, не говоря за големите, които си имат отделни сметки, ще ударя едно „не" – от общи съображения.

- Е, да, но малките държави нямат право на вето.

- Да, но това обяснава защо Кристалина Георгиева получи толкова малко „да". Не говоря за ветото, то изобщо те изхвърля от играта. Дали е едно или две няма никакво значение. Извън играта си.

- Виждаме опит българската разправия около кандидатките ни за ООН да се пренесе в предизборната кампания? Доколко това ще се случи и ще окаже влияние на президентския вот ?

- Разправията около ООН вече се пренесе у нас. Но няма да окаже влияние на битката за "Дондуков" 2. Първо, защото е в началото на кампанията, тя на практика още не е започнала. И второ аз гарантирам, че още 3-4 скандала ще се появат и ще затиснат този. За съжаление в България е така. Но естествено драмата „ООН" ще се използва от опозицията. Все пак там не са идиоти. Те ще използват всяка възможност. Но ви уверявам, че скандалът ще отшуми.

- „Маркет линкс" публикува социологическо проучване, в което подкрепата за Цецка Цачева е значително по-малка от тази на ГЕРБ като партия. Това не е ли твърде опасно за нея като тенденция още в началото на кампанията?

- По-малка е, така е. Но кога беше издигната кандидатурата на Цачева? Оня ден. Все още авторитетът на ГЕРБ не я е покрил. Освен това г-жа Цачева е председател на един орган, който не е много популярен. Народното събрание е институция с много нисък рейтинг. Затова е такъв и нейният резултат в началото на кампанията.

- Каква е вашата прогноза за изборите?

- Радев ще има проблеми да влезе в балотажа, а Цачева да го спечели. Защото на втори тур всички ще играят срещу ГЕРБ.

- Е, как всички? Патриоти и реформатори не гарантират ли твърда победа на Цачева?

- Откъде имате информация, че патриотите ще подкрепят ГЕРБ?

- Нали са в един кабинет, нали заедно управляват?

- Искам да припомня, че подкрепата идва от избирателите, а не от партийните ръководства. Те могат да кажат гласувайте за еди кого си, но избирателят може да каже и да им покаже нещо друго. Сещате се какво, нали. Авторитетът на ръководството не се пренася автоматически върху избирателя и не предопределя категорично гласа му. Избирателите не са безропотна послушна маса. Левият електорат е горе-долу послушен. Турският електорат е хептен послушен. Но я си представете Реформаторския блок? Ако има кажат гласувайте за ГЕРБ, съм сигурен, че половината няма да го направят. Същото важи и за патриоите. На тях може ген. Радев повече да им харесва. Затова ГЕРБ не трябва да се отпуска, да смята, че победата им е в кърпа вързана. Трябва оптимално да се използва този един месец до изборите, за да направят госпожа Цачева по-разпознаваема и тя да натрупа собствен авторитет, а не да разчита само на авторитета на ГЕРБ.

- Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС ще определи президента. Дали ще се сбъднат прогнозите, че движението ще застане явно зад кандидатурата на Пламен Орешарски?

- В България досега е имало пет пъти президентски избори. Само два пъти държавният глава е бил избиран с помощта на ДПС. Имам предвид с решаващата им помощ – Желю Желев и Георги Първанов за първия му мандат. Един път, въпреки помощта на ДПС, беще избран друг кандидат – 2011 година. Много бързо се забравя, че тогава ДПС застана официално зад кандидатурата на Ивайло Калфин. Други два пъти пък от подкрепата на ДПС нищо не е зависело. През 1996 година Петър Стоянов водеше с 800 000 гласа, къде ДПС с техните 300 000 можеха да го спрат. През 2006 година пък Първанов спечели с един милион разлика - какво значение имаше от гласовете на ДПС? Подкрепата на ДПС винаги е имала значение, но не винаги е била определяща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай