Дават джобни на децата в интернатите

Пишат нов закон за проблемните хлапета и минават оценка на потребностите при постъпване в педагогическия дом

Дават джобни на децата в интернатите | StandartNews.com

Децата в интернатите у нас ще получават месечни средства за лични нужди. Това става ясно от предвидените промени в Правилника за дейността на социално-педагогическите интернати, както и на училищата интернати, публикувани за обществено обсъждане, пише "Монитор". 

До момента настанените в този вид социални домове имаха право на средства за създаване на условия за възпитание и обучение, изразяващи се в безплатна храна, облекло, обувки и други неща от първа необходимост, а парите за лекарства и хигиенни нужди се отпускаха на директорите на интернати, като учениците нямаха достъп до тези средства.

Промените в Правилника за устройство и дейност на възпитателните училища предвиждат възпитаниците им вече да получават джобни пари и сами да ги разпределят според собствените си нужди.

Предвижда се и друга промяна, чрез която работилниците, които се разкриват, и помощните стопанства да имат право да продават произведените в тях неща и по този начин да се реализират допълнителни доходи.

Предвидена е и специална забрана учениците да извършват дейности, свързани с налагането на религиозни убеждения. Мотивите за тази промяна в правилника са свързани с преодоляването на причините, довели до противообществени прояви на деца, както и за подкрепа за тяхното развитие в правилна посока.

Предложеният проект за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на възпитателните училища интернати и социално-педагогическите интернати е в контекста на Закона за предучилищното и училищното образование и ще допринесе за пълноценното функциониране на тези специални училища, пише в мотивите за промените.

Дейностите на възпитателните училища интернати ще бъдат регулирани в полза на образованието, възпитанието и социализацията на учениците.

При постъпването си в интерната всяко дете ще минава оценка на потребностите си и ще получава педагогическа подкрепа.

Към настоящия момент е създадена междуведомствена работна група от правосъдното министерство, която подготвя нов закон за децата с девиантно поведение, който има за цел да замени сега действащия закон и да отмени настаняването на ученици в изправителни учреждения. Проектът на закона е на етап междуведомствено съгласуване и предстои да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай