"Дървото на живота" прие още петима донори

"Дървото на живота" прие още петима донори | StandartNews.com

Във ВМА са направени пет трансплантации на черен дроб

Палят сърце от свещи в памет на дарители на органи в болница във Велико Търново

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят!" Това е мотото, под което се отбелязва у нас Европейската седмица на донорството. Целта на Европейския ден на органното донорство е да се насърчат дискусиите по темата, както и е да се подтикнат хората към взимане на информирано решение. У нас 1085 пациенти са в листата на чакащите за трансплантацията на орган, а 87 хиляди са в Европа. Всяка година нови 300 влизат в листата на чакащите. Всеки ден 16 души умират поради липсата на донорство. България е на последно място по донорство в Европа, сочи статистиката.

С пет имена на хора, изгубили живота си и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти през 2016 г, бе допълнено композиционното пано „Дървото на живота" в централното фоайе във Военномедицинска академия (ВМА) вчера. Целта на общественото отбелязване е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността, за да се подтикне обществото и неговите членове към вземане на информирано решение за органно донорство, твърдят от ВМА. На събитието присъстваха началникът на ВМА генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, д. м. н. и заместниците му - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д. м. н., полк. проф. д-р Румен Попов, д. м., проф. д-р Никола Владов и екипът му от Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по трансплантация и д-р Венцислав Грозев, председател на УС на БЛС.

Да залепят листчетата с имената на новите донори дойдоха и вече трансплантирани във ВМА пациенти – футболната легенда Джони Велинов, о. р. генерал-лейтенант Димитър Георгиев и Бисер Караиванов. "Това е едно велико дело, един процес, в основата на който стоят страшно много хора. Поздравления за професор Владов, който преди дни получи наградата „Лекар на годината-2016", каза началникът на ВМА ген.-майор проф.д-р Николай Петров. Той отчете, че от началото на годината във ВМА са направени 5 трансплантации на черен дроб, което по думите му е добър резултат. Той благодари на всички трансплантационни екипи, както и на близките на донорите, взели това високохуманно решение в труден за тях момент. "Обичам ви, благодаря на всички, заяви развълнувано и футболната легенда Джони Велинов, също преминал през трансплантация на черен дроб във ВМА.

С пускане на балони, осигурени от Националния център за транспалантации, в двора на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново отбелязват инициативата за популяризиране на донорството. След това символично запалиха фигурата на сърцето от свещи, което са направили в памет на всички донори. Смисълът е същината на донорството -да дадеш шанс за живот след смъртта.

Днес в 12.30 часа д-р Мариана Симеонова, която е шеф на Изпълнителната агенция по трансплантации, ще бъде в същата болница и ще връчи статуетки "Звезди" с имената на донорите за 2015 и 2016 година, които са излезли от здравното заведение. Те ще бъдат дадени на техни близки и роднини. С всички тези инициативи медиците се надяват повече хора да осъзнаят какво е това да дариш орган и да спасиш нечий човешки живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай