Даровете на влъхвите за Младенеца имат целебна сила. Къде се пазят

Какво е значението на подаръците на мъдреците

Даровете на влъхвите за Младенеца имат целебна сила. Къде се пазят | StandartNews.com

Какви дарове е получил Младенецът на Рождество Христово и какво е значението им?

Това разяснява отец Кирил, енорийски свещеник от митрополитски катедрален храм "Св. Вмчца Неделя" в София, пред Actualno.com.

"Рождество Христово (Коледа, от лат. calendae, Божик или Божич) е един от най-светлите християнски празници. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския календар) или на 7 януари (по юлианския календар)", обясни свещеникът. 

 Според него, голяма е радостта на всички християни по света от този празник. "Особена радост блика от чудния ангелски химн над Витлеем: "Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!", каза отец Кирил.

Той обърна внимание, че Светото Евангелие разказва, че първи да се поклонят на Богомладенеца във Витлеемската пещера дошли овчари, които пазели стадата си наблизо в полето и ангел небесен им възвестил благата вест. "По-късно да се поклонят на Иисуса Христа дошли и мъдреци (влъхви) от Изток, които забелязали появата на необичайна звезда, тръгнали след нея, за да се поклонят на родилия се Цар. За новородения Христос мъдреците донесли в дар злато, ливан (бяла смола от кедър) и смирна (благоуханно масло).

Значението на тези дарове и това поклонение е: злато като на Цар на царете, ливан - като на Бог - Първосвещеник и смирна - като на Човек, Който ще стане изкупителна Жертва за греховете ни.

Тези съкровища са достигнали до наши дни и сега се пазят в манастира "Св. Павел" в Света Гора, Атон. Те притежават голяма благодат и служат за източник на изцеление на много хора, като са свидетелство за Господнено пришествие в света", обясни отец Кирил.

Той пожела на всички за много и благословени години. "Честито Рождество Христово!", пожела свещеникът.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай