Дънки за 10 евро и мощен обяд за 25. Къде е това чудо

Ето го новият пазар, който става хит за нашенците

Дънки за 10 евро и мощен обяд за 25. Къде е това чудо | StandartNews.com

Нов пазар се превръща в хит след българите, както и за пореден път засрамва родните търговци.

Каквото и да вземете, няма да сбъркате. Всичко е много хубаво, качествено и прясно. Така сънародници от Кърджали отговаряха на пловдивчани, които за първи път посещаваха пазара в Порто Лагос и се чудеха какво да си купят. Тържището се провежда всяка неделя на самото пристанище и на него човек може да намери каквото се сети, пише 24 часа.

"Това е най-хубавият пазар в Северна Гърция. Дори е по-привлекателен от този в Кавала. Градчето е приятно, сергиите са край морето, а изобилието е огромно. Като го съчетаеш с един хубав обяд, щастието е пълно", коментира Найден Сталев от Кърджали. Твърди, че два пъти в месеца отскача или до Порто Лагос, или до Комотини, за да зареди хладилника с провизии.

Още с пристигането в Порто Лагос, който се намира на 25 км от Комотини в посока Ксанти, се виждат много спрели автомобили.

Само на 30-ина метра попадаш сред десетки сергии със зеленчуци, плодове, узо, ципуро, маслини, зехтин, ядки, сушени плодове, сирена, дрехи, завивки, домашни потреби и каквото се досетиш. Продължаваш малко по-нататък към пристанището - опънати шатри с дрехи, бельо, перилни препарати, занаятчийски изделия, хладилни бусове с млечни произведения, свежо месо и каквото още ти хрумне.

В един момент се зашеметяваш от изобилието. Пакети със сух фасул от 2 кг се предлагат за 5 евро. "Много е хубав, бързо се сварява и пуска нишесте, няма нужда да го сгъстявате с брашно в запръжката", обажда се българка, която редовно пазарувала там.

Мръдваш две крачки и пред теб се изпречва сергия с ароматни, едри и червени ягоди. Предишния ден на пазара на ул. "Младежка" в Пловдив си ги видял, че струват 12 лева и не са така узрели. А в Порто Лагос -  сладки като мед и струват за 4 евро.

 Домашният зехтин е 12 евро литърът. Той няма как да е по-евтин, защото от миналата година цената му рязко скочи. Но в магазините стига и до 15 евро, така че от пазара в Порто Лагос е по-изгоден.

Щандове с домашно узо и ципуро примамват с типичния си мирис отдалеч , а продавачите щедро сипват в пластмасови чашки да дегустираш. "Леле, колко е меко и каква глътка отваря само", възкликна пловдивчанка, която обожава узо и лете, и зиме. И тутакси си купи 2 литра. После съжали, че не си е взела повече. "Излиза 8 евро за литър, а в магазините бутилка от 700 грама струва 12-13 евро", разсъждаваше тя. 

Цените по щандовете за дрехи направо те удрят в челото и стоката крещи: "Вземи ме!". Мъжки памучни боксерки - 1 евро, дамско бельо - 2 евро. Мъжки жилетки - 10 евро, толкова вървят и дънките.

След дългата обиколка по сергиите идва ред за обяд. Порция пансета на скара, две леко пикантни наденици, три големи телешки кюфтета, пържени картофи, дзадзики и кьопоолу плюс 100 гр узо и каничка бяло наливно вино излиза 25 евро. Хлябът, водата и десертът не се броят. Те, както винаги, са комплимент от заведението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
IRON
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи