Събота,

Чужда армия ще пази небето ни, пращат ни 200 военни

От: Рдедакция -
1894
Чужда армия ще пази небето ни, пращат ни 200 военни
A
A
A

Решение за усилване на охраната на българското въздушно пространство взе правителството по предложение на премиера Кирил Петков.

„До 24 юни 2022 г. на територията на Република България да се разположат сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военнослужещи“, гласи решението на Министерски съвет.

„В периода от 1 април до 31 май 2022 г. включително да бъде усилена охраната на въздушното пространство на Република България чрез изпълнение на задачи от Военновъздушните сили на Република България съвместно със сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав два самолета в денонощно дежурство на територията на страната, като същите изпълняват и определените задачи в Постоянно действащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана в Интегрираната система на НАТО (NATINAMDS)“, се казва още в документа.

Съвместните действия ще се извършват при няколко условия. Военновъздушните сили на Република България продължават да изпълняват ангажиментите си по носене на дежурството в NATINAMDS без изменение, съобщи Нова телевизия.

При участието си в охраната на въздушното пространство на Република България дежурните самолети на Кралство Нидерландия се ограничават до изпълнение на задачи по заемане на зона за дежурство във въздуха, изпълнение на прехват на въздушна цел и визуално опознаване, разпитване, съпровождане и намеса.

Не се разрешава употреба на оръжие, включително за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на Кралство Нидерландия.Всяка една от страните поема разходите за собствените сили и средства.

Възлага на министъра на отбраната да предприеме необходимите действия за подготовката и подписването на необходимите документи и да организира дейностите по реализирането на съвместната охрана на въздушното пространство.  


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички