Божи знак в Потопената църква в яз. Жребчево

Храмът "Св. Иван Рилски" е бил под вода още от 1965 година

Божи знак в Потопената църква в яз. Жребчево | StandartNews.com

В часовете преди обявеното за тази сутрин от старозагорския митрополит Киприан богослужение в потопения още през далечната 1965 г. храм „Св. Иван Рилски“ се случи чудо. Водата се отдръпна и приготвените за владиката и свещениците ботуши се оказаха ненужни, разказаха участници в традиционното от три години служение, предаде "Монитор".

„По милост Божия, в последните няколко дни, водата се изтегли от храма и Св. Иван Рилски ни позволи днес да служим тук. Благопожелавам на всички здраве, мир и дълголетие и вярвам, че следващата година ще може да продължим традицията и да отслужим света литургия. Вярата, надеждата и любовта са тези, които ще ни крепят в живота“, каза дядо Киприан, който е споделял че още като млад монах, че на път от Нова Загора към град Твърдица е отправял молитви от каменните плочи на изоставената на произвола на съдбата черква, вдигната през далечната 1891 година от миряните в някогашното село Запалня.

Камбанният звън събирал православните до началото на строителството на яз. Жребчево, самото село било заличено от регистрите със специален указ през 1965 г., а последно там се венчал две години по-рано синът на свещеника поп Драган Стойков.

Потопената църква край яз. Жребчево

При изселването местните отнесли олтара в Гурково, а камбаната на църквата - в Твърдица. Оттогава тя бие когато почине някой от Запалня. Близо до църквата има изоставено гробище. На една от плочите е написано - село Запалня, заселено пез 15 век, изселено през 1962.

През 2019 година боголюбиви християни започнаха реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Фасадата на църквата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма. Сред спомоществователите са известният кулинар и телевизионен водещ Ути Бъчваров, Иван Петров, Николай Георгиев, Петко Петков, Радка Бъчварова, Тодор Азманов, Красимир и Стоян Кърлеви и други патриотично настроени християни, помнещи предишното величие на храма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай