Честта на Радев потъна в Три морета

Трябва му не политически експерт, а санитарен инспектор за началник на кабинета

Честта на Радев потъна в Три морета | StandartNews.com
  • Трябва му не политически експерт, а санитарен инспектор за началник на кабинета


Покойният Божидар Димитров обичаше да казва, че сме се разделили с най-славните моменти от историята, когато България е била на три морета, заради любовта на владетелите. Даваше за пример Цар Иван Асен, който така харесал красивата Ирина, че изоставил съпругата си Анна-Мария. След смъртта му, около наследниците на византийката и унгарката се формирали болярски групи, които започнали люта вражда. В рамките на 20 години сме загубили две трети от територията си.
Днес големите политически грешки стават не заради любов, а от омраза. Проектът "Трите морета" отново е актуален, но вече не български, а полски.  А участието ни в него, с което трябваше да потвърдим стратегическите ни партньори, се оказа най-сериозният дипломатически гаф на страната и то направен от вживелия се в ролята на новия български владетел - президента.   
Преждевременно прекратеното му посещение в Естония свали маската на достойнството от лицето на Радев, но заедно с това донесе нови политически бури у нас и язвителни коментари навън. За света няма никакво значение дали президентът си е правил 1 или 10 теста. Както и кога точно е научил за положителния тест на генерал Петров. Още по-малко кой му е направил активно мероприятие. Там, зад Трите морета, има значение безспорният факт, че България в лицето на президента си не спазва пандемичните санитарни норми. Заради подобни, но далеч по-невинни грехове, досега си отидоха от политиката куп европейски висши служители.    

Радев имаше изход от ситуацията
Можеше да се оправдае, че е подценил ситуацията и да се извини. Щеше да свали рейтинг, но да запази честта си. Той реши да играе коварно и избра атаката. Заговори за активно мероприятие, упрекна властта в саботаж на инициативата, клъвна Борисов, че тупал топката с отпускането на финансирането.
Подмолността на българския политически живот вече не е тайна за никого. Както и нелицеприятния факт, че институциите ни нямат шанс да си подадат ръка за каквато и да било външнополитическа цел. Подобен подарък идва дюшеш най-малкото за Северна Македония. Зоран Заев може и да не си прави труда да идва в България. Българската ни дипломация е достатъчно унизена. В най-новата история сме имали отложени посещения на президенти, но прекратени от домакините - никога.
Срамът не е само върху дипломацията, но и върху пагона. Няма как армейски генерал да съчинява теории на конспирацията, а после да вдъхновява. "Мутри вън" изкара последователите му на площада, но днес юмрука му е събран от гняв, не от зов. Да не говорим, че повечето от феновете му са русофили, които виждат голямата заплаха от Триморието.   

Гафът на Радев не е еднодневка
Макар набързо да излезе от здравната карантина, президентът трайно влиза в друга - политическа. Оттук нататък тепърва ще усеща непреодолима обществена дистанция - предаде надеждите на всички, които вярваха в неговата алтернативност.
Дали е прав Боян Чуков, който казва, че политическата кариера на Радев приключва? Времето ще покаже. Но е ясно, че щом присъдата е изречена от неговите уста, дадена е извън границите. Ако е така, президентът трябва да намали децибелите, за да доизкара мандата си. И бързо да назначи за началник на кабинета не политически експерт, а санитарен инспектор. Така ще сме сигурни, че ще се опази и себе си, и държавата поне от пандемични гафове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай